Producten

De toelating van Admire en Gaucho tuinbouw blijft behouden

Extra voorwaarden aan het gebruik van imidacloprid
Op de laatste collegevergadering heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) een besluit genomen na het aflopen van de zienswijze procedure op het voorgenomen besluit van 6 juli om extra voorwaarden te verbinden aan het gebruik van imidacloprid (Admire en Gaucho Tuinbouw).

Het besluit betekent dat de toelating van imidacloprid voor de glastuinbouw behouden blijft. Telers die op termijn voldoen aan de aangescherpte gebruiksvoorschriften kunnen imidacloprid straks weer inzetten. Aangezien zuivering van afvalwater in de glastuinbouw op individuele basis vanaf 1 januari 2018 en op collectieve basis richting 2021 de algemene norm wordt, zal imidacloprid voor veel telers in de toekomst weer onderdeel kunnen uitmaken van het effectieve middelenpakket.

Wat betekent dit besluit in het kort?
  • De gecontroleerde distributie bepaling (CDG) blijft gehandhaafd voor Admire en wordt uitgebreid naar alle teelten.
  • Om imidacloprid in de bedekte teelt te kunnen toepassen, dient de gebruiker te beschikken over een waterzuiveringsinstallatie met een zuiveringsrendement van tenminste 99,5%. Er zijn op dit moment 4 waterzuiveringsinstallaties door BZG (Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw) goedgekeurd. Deze installaties voldoen aan de zuiveringseis van 95%: de Hortizone van Agrozone IE B.V., de Apollo Plus van Enthoven Techniek B.V., de Opticlear Diamond van Water IQ International B.V. en de HortiMaX Cleanlight van Hortimax B.V. Bayer is ervan overtuigd dat een zuiveringsrendement van 99,5% voor imidacloprid haalbaar is en zal zich inzetten om een goedkeuring hiervoor op een zo kort mogelijke termijn te bewerkstelligen.
  • Naast al het drainwater en drainagewater moet ook filterspoelwater gezuiverd worden. Bayer adviseert met deze waterstroom ook rekening te houden bij aanschaf van zuiveringsapparatuur, ook al is dit voor andere producten niet dwingend voor geschreven.

  • Het gebruik en onderhoud van de zuivering moet gecertificeerd worden door een geaccrediteerde organisatie. Deze certificatie moet nog worden opgezet. Dit geldt ook voor het aantonen dat een kas volledig gesloten is en er niet wordt geloosd.

  • Het besluit wordt 56 dagen na publicatie in de staatscourant effectief dus op korte termijn verandert er niets. De huidige beperkingen blijven gedurende deze periode van kracht. Na deze periode is verkoop en gebruik van het W18 etiket van Admire en W12 etiket van Gaucho Tuinbouw niet toegestaan. Dit nieuwe etiket betekent dat er vooralsnog geen imidacloprid kan worden toegepast in de glastuinbouw. Er is immers geen waterzuiveringsinstallatie gecertificeerd voor 99,5% zuivering.

  • Bedrijven die aan kunnen tonen dat er geen kas in gebruik is kunnen imidacloprid blijven gebruiken.  Bij de interpretatie of er wel of geen kas aanwezig is gelden de actuele gegevens van de gecombineerde opgave 2016. Behandeling van plantgoed in een verwerkingsruimte (niet zijnde een kas) op bedrijven waar volgens de laatste gegevens van de gecombineerde opgave geen kas aanwezig is, blijft dus mogelijk.
Lees hier het persbericht van het Ctgb. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij hierover berichten.