Producten

Nieuwe ontwikkeling in herregistratieproces van maleïnehydrazide (MH)

Belang van MH voor de uienteelt wordt onderkend

Afgelopen week is er een bijeenkomst geweest van de Europese Commissie (SCoPaff) waarin de actieve stof maleïnehydrazide is besproken.

Uit deze bijeenkomst is gebleken dat de diverse lidstaten het belang voor MH onderkennen en er waarschijnlijk geen meerderheid is om de actieve stof te verbieden. Daarom heeft de Commissie haar oorspronkelijke voorstel van non-approval (geen herregistratie) gewijzigd in approval (herregistratie). Er is aan deze verlenging van de toelating wel een voorwaarde gesteld.

Deze voorwaarde houdt in dat in het product het huidige gehalte hydrazine, de onzuiverheid in de stof maleïnehydrazide, wordt verlaagd. Door de toelatingshouder wordt onderzocht of er technisch aan deze eis voldaan kan worden.

Door de lidstaten kan tot 10 maart commentaar worden gegeven op gewijzigde voorstel. Daarna zal het opnieuw worden bediscussieerd in de SCoPaff-vergadering die gepland staat voor 22 en 23 maart 2017. De verwachting is dat de stemming over dit voorstel dan nog niet zal plaatsvinden en zal worden uitgesteld naar een latere datum.

Vooralsnog een positieve ontwikkeling in het herregistratieproces van maleïnehydrazide in de EU. Wel met de kanttekening dat er nog diverse technische zaken opgelost en aangeleverd moeten worden door de toelatingshouder. Als laatste zal uiteindelijk de stemming van de lidstaten bepalend zijn voor het beschikbaar blijven van de actieve stof.

Uit bovenstaande blijkt dat een lobby vanuit de sector ervoor heeft gezorgd dat het belang van deze kiemremmer voor de uienteelt wordt onderkend!