Producten

Wijzigingen Admire van kracht met ingang van 15 maart

Voorlopig geen mogelijkheden voor inzet van Admire in de glastuinbouw

In januari hebben wij u reeds geïnformeerd over de aanvullende toepassingsvoorwaarden die door het Ctgb aan het gebruik van Admire zijn verbonden. Met ingang van 15 maart komt het oude etiket (W18) te vervallen; er is geen uitverkoop en opgebruiktermijn vastgesteld. De belangrijkste gevolgen van de wijzigingen:

1.    Regime gecontroleerde distributie (CDG) is uitgebreid naar alle teelten

Toelichting: Bij de aanschaf van Admire is de betreffende distributeur verplicht om namens de teler een melding te doen bij Stichting CDG. De aangifteformulieren voor het nieuwe etiket (W19) zijn beschikbaar en op te vragen bij Stichting CDG. Met ingang van 15 maart is ook digitale aangifte mogelijk voor bedrijven die aan kunnen tonen dat er geen kas in gebruik is (zie punt 3 voor verdere toelichting hieromtrent). Om digitale aangifte te doen kunnen distributeurs inloggen op digi.stichtingcdg.nl

2.    Voorlopig is het gebruik van Admire in de glastuinbouw niet mogelijk

Toelichting: De beschikbare zuiveringsapparatuur voldoet aan de eis van tenminste 95% zuivering van drain- en drainagewater. Voor gebruik van Admire is tenminste 99,5% zuivering noodzakelijk. Daarbij moet het gebruik en onderhoud van de zuiveringsapparatuur door een geaccrediteerde organisatie gecertificeerd worden. Het zal naar verwachting minimaal één jaar in beslag nemen om deze certificering te organiseren. Dit geldt ook voor het aantonen dat een kas volledig gesloten is en er niet wordt geloosd.

3.    Gebruik van Admire blijft mogelijk voor bedrijven die aan kunnen tonen dat er geen kas in gebruik is.

Toelichting: Bedrijven die aan kunnen tonen dat er geen kas in gebruik is kunnen Admire blijven gebruiken. Bij de interpretatie of er wel of geen kas aanwezig is gelden de actuele gegevens van de gecombineerde opgave 2016. Een dompelbehandeling met Admire in een verwerkingsruimte blijft dus mogelijk (voor bijvoorbeeld de export van bloembol- en bloemknolgewassen of voor bijvoorbeeld de onbedekte vermeerderingsteelt van lelie) op bedrijven waar volgens de laatste gegevens van de gecombineerde opgave geen kas aanwezig is.

Per 15 maart dient de aanwezige voorraad Admire voorzien te zijn van het nieuwe etiket. Voor eindgebruikers geldt dat het op voorraad hebben van Admire niet is toegestaan indien niet aan de toepassingsvoorwaarden kan worden voldaan. Eventuele aangebroken verpakkingen van Admire kunnen worden afgevoerd via het lokale KCA depot. Ongeopende verpakkingen kunnen retour aangeboden worden aan de betreffende distributeur.

Klik hier om het volledige Ctgb-besluit te lezen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen wij hierover berichten.