Producten

Ramularia in gerst, een groter wordende bedreiging!

Xpro's en Alternil beschikbaar voor de beste bestrijding

Seizoen 2016 kenmerkte zich in veel graanteeltregio’s door een toenemende druk van Ramularia (Ramularia collo-cygni) in winter- en zomergerst. In de 'grote graanlanden' om ons heen is ramularia al langer een gevreesde vijand.

Ramularia kan gerst al vroeg aantasten. Infecties komen tot stand door rustsporen vanuit de grond (stroresten) en vanaf besmet zaad. De gerst kan al vroeg worden geïnfecteerd, maar de infecties zijn dan nauwelijks zichtbaar. Pas later in het seizoen wordt de aantasting echt duidelijk op de bovenste bladetages. Dan kan de aantasting echter ook ineens zeer explosief uitbreiden.

Symptomen:

Afb.1. Vier herkenningskenmerken voor Ramularia-aantasting in gerst

  1. Rood, bruine lesies, kleine vlekjes op het blad.
  2. De vlekjes zijn vaak 'recht afgesneden'/begrensd tegen een bladnerf aan.
  3. Om de bruine vlekjes zit meestal een gele ring.
  4. De aantasting gaat door het blad heen en is ook aan de onderzijde zichtbaar.

Risicofactoren zijn:

  • Geïnfecteerd zaad.
  • Gewas-stress, bijv. door overvloedige neerslag.
  • Geringe resistentie van het geteelde ras.
  • Langdurige bladnatperiode (o.a. door neerslag, dauw), vooral in juni en juli.
  • Sterke zonnestraling na natte, vochtige weersomstandigheden.

Bestrijding

Helaas zijn de gangbare actieve stof groepen in gerst niet volledig effectief tegen Ramularia. Het lijkt erop dat de triazolen en SDHI’s langzamerhand verminderd werkzaam zijn geworden. De strobi’s zijn tegen ramularia weinig effectief. Opvallend is gelukkig wel de sterke preventieve werking van chloorthalonil tegen Ramularia. Tussen de verschillende ai’s bestaan er wel verschillen in effectiviteit. Zo wordt prothioconazool gezien als duidelijk de sterkste triazool in gerst, en zeker ook tegen Ramularia. Daarom zijn voor de ziektenbestrijding de beide Xpro’s (Skyway en Aviator) in zomer- en wintergerst de absolute top-producten. Met de sterker wordende dreiging van Ramularia worden de voordelen van deze beide producten nog belangrijker. Zie hiervoor bijv. onderstaande resultaten van ADHB (UK). N.b.: Siltra Xpro komt overeen met Aviator Xpro.

Afb.2. AHDB-resultaten in gerst met diverse fungiciden (Siltra =/~ Aviator).

Naast de keuze voor de Xpro’s op T1 én op T2 is het dus ook belangrijk om Alternil toe te voegen in gerst. Alternil is de enige 'solo-chloorthalonil' die in gerst is toegelaten. Alternil is extra geconcentreerd, waardoor slechts 0,7 l/ha aan het T1 en/of het T2-middel hoeft te worden toegevoegd. Gebleken is dat deze beperkte kostenpost een zeer rendabele verzekeringspremie geeft tegen zware Ramularia-schade. In Belgisch onderzoek (CARAH, 2016) gaf de toevoeging van chloorthalonil op T1 een meeropbrengst van 360 kg/ha en op T2 van 685 kg/ha!

Kortom, de Ramularia-dreiging maakt de keuze nog makkelijker: