Producten

Ziektenmonitoring wintertarwe, nu ook met Expert-ziektendrukkaartjes

Start landelijke ziektenmonitoring in week 14

Ook in seizoen 2017 zal Bayer op een flink aantal wintertarwepercelen de aanwezige ziektendruk gaan beoordelen. Daarvoor hebben we in de loop der jaren een betrouwbaar systeem ontwikkeld, waarmee we ook de verschillen tussen de seizoenen kunnen vaststellen. Vanaf week 14 kunt u 2-wekelijks de uitslagen weer tegemoet zien.

Nieuw in 2017 zal zijn, dat we naast de waarnemingen in het veld ook gebruik zullen gaan maken van de ziektendrukkaartjes, die dagelijks worden opgesteld door het Beslissingsondersteunende systeem Expert.

Expert is een beslissingsondersteunend systeem in o.a. tarwe en gerst, dat is ontwikkeld door de Universiteit van Münster. Het programma berekent dagelijks, op basis van het weer, op meer dan 50 locaties, de actuele ziektendruk in granen voor alle akkerbouwregio’s. Daarbij wordt per locatie met behulp van een kleurcode per ziekte de ziektendruk aangegeven.

Hieronder staan als voorbeeld de ziektendrukkaartjes voor Septoria in wintertarwe en voor netvlekkenziekte in wintergerst d.d. 23 maart 2017:

 

Afb.1. Expert-ziektendrukkaartjes voor Septoria in tarwe en netvlekkenziekte in gerst d.d. 23-3-2017.