Producten

Europese Commissie stelt voor om gebruik neonicotinoïden verder in te perken

Vermeende effecten op bijengezondheid dreigen te leiden tot het verbieden van meer middelen
De Europese Commissie heeft opnieuw een voorstel gedaan om het gebruik van neonicotinoïden verder in te perken. Hierdoor krijgen telers minder mogelijkheden om plaaginsecten te onderdrukken en het verhoogt de kans op resistentie ontwikkeling bij andere middelen. De duurzaamheid van de landbouw komt hiermee onder druk te staan.  

Beperking gebruik neonicotinoïden
In 2013 beperkte de Commissie al het gebruik van imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam. Vermeende effecten van deze middelen op bijen waren hier aanleiding voor. Met deze beperking  werd ook een review van nieuwe wetenschappelijke informatie aangekondigd. Het resultaat hiervan wordt eind 2017 verwacht. De huidige voorstellen van de Commissie staan hier los van.

Verder inperking
De Commissie stelt nu dus een verdere inperking bovenop de al bestaande uit 2013 voor. Volgens de Commissie zijn deze nodig om veronderstelde risico’s voor bijen van de overgebleven toepassingen tegen te gaan. Rapporten van EFSA van vorig jaar concluderen namelijk dat deze toepassingen een hoog risico hebben of dat risico’s niet kunnen worden uitgesloten. De Commissie stelt nu voor om al het gebruik, behalve het gebruik dat volledig beperkt is tot kassen, te verbieden. De lidstaten is om een reactie gevraagd. Een besluit over de voorstellen zou tijdens een vergadering van het zogenaamde Europese SCoPAFF  Comité op 17 en 18 mei kunnen worden genomen.

Onwenselijke ontwikkeling
Bayer kan zich niet vinden in de aanpak van de Commissie en maakt zich ernstige zorgen over het huidige voorstel. Dit is een onwenselijke ontwikkeling waarmee het  effectieve middelenpakket voor telers onnodig wordt ingeperkt. De mogelijkheid voor telers om plaaginsecten te bestrijden komt hierdoor onder druk te staan. Voor de nog toegelaten middelen van Bayer zouden op basis van dit voorstel de volgende middelen komen te vervallen: Gaucho Tuinbouw, Merit Turf en Poncho Beta. Voor Admire vervallen alle toepassingen in buiten-teelten.

Onrealistische regels risico-onderzoek

Het grote probleem met de aanpak van de Commissie is dat de ze uitgaat van een beoordeling van  EFSA op basis van een niet goedgekeurd voorstel van nieuwe regels voor risico-onderzoek naar bijengezondheid (EFSA Bee Guidance). De reden waarom deze nieuwe regels nog niet zijn goedgekeurd door de Europese lidstaten is omdat deze op meerdere punten tekort schieten (zie ook Two Pager Bee Guidance). Met name de onrealistische beschermdoelen, de onwerkbare eisen voor veldproeven en het ontbreken van internationaal gevalideerde en goedgekeurde proefopzetten zijn problematisch. Daarnaast gaat de Commissie met haar voorstel volledig voorbij aan de negatieve gevolgen voor de landbouw. Dergelijke forse beslissingen over inperking van middelengebruik zouden mede gebaseerd moeten worden op een zorgvuldige en transparante impactanalyse.

Bayer zoekt, samen met de Europese brancheorganisatie voor gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten (ECPA), al jaren de dialoog over de Bee Guidance met EFSA en de Commissie. Er zijn diverse constructieve voorstellen gedaan om de Bee Guidance werkbaar te maken. Het is immers van groot belang om de veiligheid van bijen te borgen. Tot op heden heeft de Commissie hier geen gehoor aan gegeven.

Gebruik volgens voorschriften veilig
Op basis van alle beschikbare wetenschappelijk informatie is Bayer er van overtuigd dat het gebruik van neonicotinoïden volgens de voorschriften veilig is voor bijen. Het gebruik van deze middelen in een geïntegreerd teeltsysteem, in combinatie met een schone en veilige werkwijze, beschermt bijen tegen mogelijke gevaren. Telers hebben vele methoden en technieken tot hun beschikking om deze middelen op een voor bijen veilige manier te gebruiken.  

Bayer zal zich blijven inzetten voor een risicoanalyse die bijen beschermt en tegelijk borgt dat telers kunnen blijven beschikken over een effectief middelenpakket. Het is van groot belang dat de huidige werkwijze van EFSA en de Commissie wordt aangepast. Het is onwenselijk dat voor bijen veilige toepassingen van middelen, zoals bijvoorbeeld zaadcoating van sla, kool en suikerbiet, worden verboden met als argument bijengezondheid.