Producten

Vroege bescherming tegen Botrytis geeft extra vitaliteit

Inzet Luna Sensation in bloembollen vanaf de start verhoogt de weerbaarheid

Het voorjaar begint voorspoedig; weinig regen, veel zon en hogere tempraturen resulteert in een snelle gewasontwikkeling van lelies. Doordat de omstandigheden goed waren zijn er veel lelies eerder geplant als anders, eerder planten betekent ook dat de lelies eerder in het jaar boven de grond staan.

Nachtvorst kan de komende 1,5 maand nog regelmatig voorkomen. Na een periode met nachtvorst kan hier en daar wat bladschade optreden. Over het algemeen groeien bloembolgewassen hier snel overheen. In de teelt van lelies is dit veelal niet het geval. Met name de 2-jarige lelies zijn erg gevoelig voor schade door nachtvorst. Daar waar nachtvorstschade is ontstaan duurt het vaak tot het koppen voordat het gewas herstel vertoont en vitaal doorgroeit.

Bij een preventieve, vroege inzet is Luna Sensation bijzonder krachtig in het voorkomen van een botrytis aantasting en het vitaal houden van het gewas. Preventieve inzet is daarbij de sleutel. In een proef in Smilde in 2-jarige lelies is gebleken dat Luna Sensation, ingezet vóór de nachtvorst, de vitaliteit van de lelies sterk bevorderde waardoor de nachtvorst minder schade veroorzaakte aan het gewas.

Vitale groei lelies door Luna Sensation 

De groei van het gewas was duidelijk vitaler, met meer kleur en een vollere bladmassa. Hierdoor bleek het gewas ook minder vatbaar voor Botrytis te zijn. Het advies is om het schema te starten met twee toepassingen van 0.3 l/ha Luna Sensation, gecombineerd met mancozeb. Wissel daarna af met een middel met een ander werkingsmechanisme zoals bijvoorbeeld Folicur.