Producten

Bieten in recordtempo gezaaid

Tijd voor de onkruidbestrijding

De bieten zijn de afgelopen weken in een recordtijd gezaaid. Een paar weken geleden leek het nog een laat bietenjaar te worden, maar het mooie weer van afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat 2017 nu duidelijk voor loopt op het 7-jarig gemiddelde. Onderstaand overzicht geeft mooi weer hoe het zaaiverloop is geweest ten opzichte van andere jaren.

 

Afb.1. Zaaiverloop bieten 2010 - 2017.

De eerste bieten komen ook al weer boven. En dat geldt natuurlijk ook voor de onkruiden. Speel hierbij kort op de bal. Betanal maxxpro in combinatie met Goltix of Bettix is de basis bij onkruidbestrijding na opkomst. Zet rond opkomst van de bieten 0,75 – 1,0 l/ha Betanal maxxpro + 0,5-0,75 l/ha Goltix SC of Bettix in.

 

 

Afb.2. Goede opkomst van suikerbieten maar ook (oud) onkruid, Achterhoek 2017.

Afb.3. Biet in kiemlob-stadium met jong gekiemd onkruid (Achterhoek 2017). Ideaal moment voor Betanal maxxpro!


Betanal maxxpro bestrijdt een groot aantal onkruiden (zie werkingstabel). Zeer goed bestreden worden onder andere melganzenvoet, stippelganzenvoet, uitstaande melde, perzikkruid, zwaluwtong, varkensgras en bingelkruid. Daarnaast kom je met Betanal maxxpro ook erg ver op enorm lastige onkruiden als hondspeterselie, gladiolenopslag en gele ganzenbloem.

De dosering is afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de bieten en het onkruid. Hierdoor is het middel zeer flexibel inzetbaar. Verhoog de dosering als de onkruiden afgehard zijn en verlaag deze wanneer de bieten gevoelig zijn.

Bieten zijn gevoelig bij vorst of de unieke combinatie van hoge relatieve luchtvochtigheid (RV) met koude nachten en hoge instraling overdag. Raadpleeg daarom altijd de weersvoorspelling en stel bij vorst de bespuiting uit. Vertrouwt u de weersomstandigheden niet helemaal, spuit dan in de avond zodat u direct gebruik kunt maken van de ademhaling van de biet. Afhankelijk van de onkruiden en de grootte van de bieten kunt u de daartoe geëigende herbiciden prima toevoegen.

Advies:

  • Onkruiden in het kiembladstadium 0,75 l/ha Betanal maxxpro
  • Onkruiden vanaf het 2-bladstadium 1,0-1,5 l/ha Betanal maxxpro

 

Naast de sterke werking heeft Betanal maxxpro ook een enorm gunstig etiket. Betanal maxxpro mag namelijk tot 5 keer per teeltseizoen worden ingezet met een minimum interval van slechts 5 dagen. Ook wanneer hogere doseringen nodig zijn. Minerale of plantaardige olie is niet nodig. Betanal maxxpro is toegelaten in suikerbieten, voederbieten en rode bieten.

 

Goltix SC is een geregistreerd handelsmerk van ADAMA; Bettix is een geregistreerd handelsmerk van UPL.