Producten

Geslaagde onkruidbestrijding draagt bij aan topopbrengst

Zonnige start van het seizoen

De meeste aardappelen zijn gepoot. De start van het seizoen is redelijk droog en koud maar wel zonnig begonnen. Dachten we aan een vroeg seizoen aan het begin van de maand april met vele mooie en warme dagen, zo anders werd de tweede helft van de maand. Dagtemperaturen die op sommige dagen nauwelijks de 10 graden haalden. Ook de vorst liet nog van zich spreken. In de ochtend van 20 april werd zelfs een minimum van -9.2 graden aan de grond gemeten in Hupsel (Achterhoek).

 

Afb.1. Temperatuurverloop De Bilt, april 2017 (KNMI).

Warmer met wat regen

De eerste dagen van mei zijn ook niet overdreven warm verlopen. De dagtemperatuur was zo rond gemiddeld maar de nachten waren koud met af toe nog vorst. Het weer lijkt nu echter toch een omslag te gaan maken. Zowel de dag-als nachttemperaturen gaan omhoog en dit zal de gepote percelen goed doen. De rug warmt nu op en de aardappelen zullen snel de weg naar boven weten te vinden. Als er ook nog regen komt dan is dit echter ook het ideale weer voor kieming van onkruid. Laat je niet verrassen en voer tijdig een bespuiting uit. Voer de bestrijding uit op een mooie bezakte rug en het liefst voor opkomst van de aardappelen.

Topopbrengst!

Voor een topopbrengst zijn we afhankelijk van vele factoren. Een aantal hebben niet of nauwelijks in de hand. Een tijdige en juiste onkruidbestrijding, om concurrentie van licht, water en meststoffen te voorkomen, hebben we zelf wél in de hand. Beoordeel daarom de percelen goed en maak de juiste keuze voor de onkruidbestrijding. Sencor SC en Challenge zijn de aangewezen middelen hiervoor. Met de inzet van Sencor SC en Challenge bestrijden we zowel grassen als breedbladige onkruiden. Deze middelen hebben bovendien duurwerking zodat het gewas ook later in het seizoen onkruidvrij blijft. Een juiste onkruidbestrijding draagt bij aan een topopbrengst!

 

Afb.2. Aanaarden zetmeelaardappelen