Producten

Najaarsonkruidbestrijding in wintertarwe, een schone zaak

Geïntegreerde aanpak van duist en windhalm wordt steeds belangrijker

De onkruiddruk in wintertarwe neemt toe. Niet alleen de milde winters van de laatste jaren zorgen voor een hogere onkruiddruk maar ook teeltmaatregelen zoals niet-kerende-grondbewerking (NKG) en vroegere zaaitijden geven probleemonkruiden meer kans. Het eenzijdige gebruik van actieve stoffen met hetzelfde werkingsmechanisme in het voorjaar kan resulteren in uitselectie van verminderd gevoelig onkruid. Een geïntegreerde aanpak van bijvoorbeeld duist of windhalm wordt steeds belangrijker.                                            

Enkele belangrijke tips:

1. Voorkom (té) vroege zaai. Dan kiemt veel onkruid nadat het gewas is opgekomen en is dan moeilijker op te ruimen. Beter is het om een vals zaaibed te creëren en het daarin opgekomen onkruid te bestrijden vóórdat de tarwe wordt gezaaid.
Wanneer de zaai, bijv.  op zware klei, vroeg moet beginnen, kies dan indien mogelijk de meest onkruidvrije percelen voor de vroege zaai en zaai de percelen met een hogere onkruiddruk later.

2. Ploegen kan de onkruiddruk aanmerkelijk verlagen. Duist bijv. heeft licht nodig om te kiemen. Ondergeploegd zaad zal elk jaar 70 % van zijn kiemkracht verliezen.  Bij minimale, niet-kerende-grondbewerking, waarbij de zaadvoorraad in de toplaag steeds groter wordt, is het daarom aan te bevelen om toch 1x in de 3 tot 5 jaar te ploegen.

3. Op kleigrond: 'Zaaitijd is Herold tijd!'
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een najaarstoepassing met Herold heeft vele voordelen. Een voor-opkomstbehandeling direct na zaai geeft over de jaren heen het beste resultaat. Herold is een bodemherbicide dat met het bodemvocht door de wortels van het kiemende onkruid moet worden opgenomen.
Hou rekening met het volgende:

a) Gebruik het aanwezige bodemvocht na de zaaibedbereiding. Spuit Herold daarom binnen 48 uur na zaai.

b) Zorg voor een zo goed mogelijk, niet te grof liggend zaaibed.

c) Rol het perceel na zaai. Dit stimuleert een snelle kieming van het onkruid in de periode dat het herbicide nog het meest actief is

4. Na-opkomsttoepassing: het advies voor Herold op lichtere grond en op löss.
Het beste toepassingsmoment is dan het zgn. ‘puntenstadium’ wanneer de tarwe juist is opgekomen.

 

De voordelen van Herold op een rij:

  • Herold werkt tegen alle belangrijke breedbladige- en gras-onkruiden in graan. 
  • Herold is het sterkste middel in het kader van resistentiemanagement tegen duist en windhalm
  • Herold is flexibel inzetbaar in w.tarwe op klei van direct na zaai tot na-opkomst (nj) 2 blad-stadium. Op lichtere gronden vanaf vroege na-opkomst (puntenstadium).
  • Herold is veilig voor het gewas.
  • Herold is bij na-opkomsttoepassing uitstekend mengbaar met insecticiden zoals Decis tegen o.a. bladluis (vergelingsvirus).

Afb.1. Met duist valt niet te spotten. Een goede bestrijding start met Herold in het najaar.

 


Afb.2. De onkruidbestrijdingsdemo op platform Lelystad 2017. De voorste strook is onbehandeld. Daarachter de (schone!) behandeling met 0,6 l/ha Herold direct na zaai.