Producten

De nieuwe Graan Koerier is uit

Lees de koerier ook online

,,Hoe doen jullie dat in Holland? Kunnen jullie wél rendabel kwaliteitstarwe telen voor €145 per ton? Ons lukt dat eigenlijk niet meer voor zo'n prijs.'' Dirk Peters van Agro-Farm GmbH in het Oost Duitse Nauen (niet ver van Berlijn) maakt zich duidelijk zorgen over de lage graanprijzen van dit moment. Met ruim 1000 hectare tarwe, rogge, haver en gerst speelt de graanteelt nog steeds de hoofdrol op het 2400 hectare grote bedrijf. Maar de teelt van maïs voor de eigen biogasinstallatie wordt een steeds grotere concurrent. Eind november brachten we een bezoek aan het bedrijf.

Akkerbouwer Dirk Schrooder Kuiper oogstte vorig jaar ruim 11,5 ton wintertarwe per hectare. Grondstof, bouwplan, bemesting en ziektebestrijding zijn van essentieel belang om tot hoge tarweopbrengsten te komen, aldus de graanteler uit Dronten.

Zijn drones straks een onmisbaar hulpmiddel binnen de landbouw? Als het aan Leks Bolderdijk ligt wel. Sinds een aantal jaar biedt hij met zijn bedrijf ABdrone zijn diensten aan bij akkerbouwers, coöperatie en diverse toeleveranciers voor de landbouw. ,, Het is een mooie manier van precisielandbouw, waarmee telers de marges op hun gewassen kunnen vergoten’’, zo stelt hij. Graan Koerier liep een middag met hem mee in de tarwe.

Buiten deze onderwerpen ook aandacht voor het belang van resistentiemanagement.

Dze Graan Koerier wordt in week 9 verstuurd naar graantelers. Lees de nieuwe Graan Koerier 2018 nu vast online!

 

Afb.1. De nieuwe Graan Koerier is uit!