Producten

Verplichting gecertificeerde zuiveringsinstallatie bij gebruik imidacloprid in bedekte teelten

Voorgenomen besluit naar de Tweede Kamer gestuurd

Woensdag 6 juli heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) het besluit genomen om extra voorwaarden te verbinden aan het gebruik van imidacloprid in bedekte teelten. De redenen voor dit besluit zijn:

  • de toelatingsnorm voor middelen op basis van imidacloprid wordt nog steeds overschreden;
  • de verplichting tot waterzuivering voorafgaande aan lozing op oppervlaktewater of riool heeft nog onvoldoende effect;
  • het systeem van gecontroleerde distributie is nog onvoldoende robuust.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer per brief over het besluit van het Ctgb geïnformeerd. Hierin geeft hij aan dat hij dit besluit respecteert en voorlopig afziet van het door hem aangekondigde verbod op imidacloprid. De staatssecretaris gaat er van uit dat de aanscherping van het etiket die het Ctgb voorstelt voldoende effect heeft. Het effect van de maatregel zal worden gemonitord via de jaarlijkse actualisering van de bestrijdingsmiddelenatlas.

Het besluit van het Ctgb betreft een verbod tot het kopen, het in bezit hebben en het gebruiken van middelen op basis van imidacloprid voor toepassing in de bedekte teelt, tenzij een melding is gedaan aan het CDG. Deze melding kan alleen worden gedaan als de gebruiker aantoont dat hij aan een aantal eisen voldoet. De gebruiker moet bij de melding onder meer aantonen dat hij beschikt over een daartoe gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie met een zuiveringsrendement van tenminste 99,5% die uit een bepaalde combinatie van technieken bestaat. Hij zal ook, met een daartoe afgegeven certificaat, moeten aantonen dat deze installatie daadwerkelijk in gebruik is en adequaat wordt onderhouden. Certificaten kunnen alleen worden afgegeven door een daartoe geaccrediteerde instantie. Ook de verkoop van middelen op basis van imidacloprid voor toepassing in de bedekte teelt is verboden tenzij deze verloopt via CDG. Het besluit geldt voor  een periode van 5 jaar en zal na verwachting over een aantal maanden in werking treden. Komende periode volgt nog een zienswijze procedure en zal de definitieve invulling helder moeten worden.

Bayer heeft onlangs Alterra verzocht om een analyse te doen van de imidacloprid concentraties gemeten in de glastuinbouwgebieden verspreid over Nederland. Alterra constateert in het rapport dat de concentraties zijn gedaald: ‘Uit de meetresultaten van imidacloprid van tien waterbeheerders in meetpunten die representatief zijn voor de glastuinbouw in Nederland blijkt dat er een daling van de concentratie imidacloprid is ingezet’. Onderzoek in opdracht van Staatssecretaris van Economische Zaken door het CML in Leiden bevestigd dat de concentraties van imidacloprid in de onderzochte tuinbouwgebieden dalen.

Deze geconstateerde daling is onvoldoende om aan de toelatingsnorm te voldoen. Daarbij komt dat de NVWA constateert dat er vanuit de bedekte teelten niet of nauwelijks afwater gezuiverd wordt terwijl er wel lozingen plaats vinden.

Bayer zal gebruik maken van de zienswijze procedure na bestudering van alle relevante stukken. Wij beseffen dat dit besluit en voorgaande besluiten over imidacloprid betekenen, dat veel telers imidacloprid op dit moment niet meer kunnen gebruiken. Het besluit betekent echter ook dat de toelating van imidacloprid voor de glastuinbouw behouden blijft. Telers die voldoen aan de aangescherpte gebruiksvoorschriften kunnen imidacloprid blijven gebruiken. Aangezien zuivering van afvalwater in de glastuinbouw richting 2021 de algemene norm wordt zal imidacloprid voor veel telers in de toekomst weer onderdeel kunnen uitmaken van het effectieve middelenpakket.