Terug
'Honingbijen zorgen voor bestuivingszekerheid'
Volgende
Rupsenbestrijding met XenTari
sluiten

Fruitteelt Koerier 2024

'Ik zie mogelijkheden om vaker met groene middelen te werken'

,,Het blijft altijd wat spannend, maar in periodes met een lage infectiedruk zie ik zeker mogelijkheden om vaker met groene middelen te werken’’, zegt fruitteler Bert den Haan in Kerk-Avezaath. Een mooie leerschool hiervoor was een driejarig vergroeningsproject in Kanzi, waarbij twee biologische middelen - waaronder Serenade - werden geïntegreerd in een chemisch spuitschema.

Bert den Haan heeft een fruitteeltbedrijf in Kerk-Avezaath (Gld.). Op een areaal van 40 hectare teelt hij 20 ha appels (Elstar, Red Prince, Kanzi en Wurtwinning - Bloss) en 20 ha peer (Conference, Doyenné du Comice, Xenia en Migo).

'Het inzetten van biologische middelen vergt toch wat durf'

,,Zolang de chemische standaard nog goed genoeg is om ziekten en plagen te bestrijden, zullen de meeste fruittelers terughoudend blijven met het inzetten van biologische middelen. Chemie geeft nu eenmaal meer zekerheid en minder risico, daar hoeven we volgens mij niet omheen te draaien.’’ Bert den Haan beschrijft in een paar woorden het ‘lastige parket’ waarin biologische middelen zich bevinden. Zelf zou hij best wat meer willen werken met groene middelen - ‘al is het maar om minder met chemie in de weer te zijn’ - maar hij wil ook weer niet teveel risico’s nemen. ,,Met dit dilemma worstelen veel collega’s. We weten dat er de komende jaren een flink aantal chemische middelen van het toneel zullen verdwijnen, maar het inzetten van biologische alternatieven vergt toch wat extra durf. Toch is het goed om er nu mee aan de slag te gaan - al is het maar op proefschaal. Vroeg of laat zullen we er mee móeten werken’’, zo stelt de fruitteler.

Vergroeningsproject

Zelf pakte hij de spreekwoordelijke handschoen al op door deel te nemen aan een gewasbeschermings-vergroeningsproject van Fruitmasters, CAF en Bayer. In dit driejarig project - dat liep van 2020 t/m 2022 - zijn twee biologische middelen, waaronder Serenade geïntegreerd in een aantal gangbare, chemische spuitschema’s in het ras Kanzi. Den Haan - die met 1 hectare meedeed - vertelt dat Serenade en nog een insecticide van natuurlijke oorsprong tijdens de zomerperiode (juni - juli) wekelijks om en om zijn ingezet. ,,Al met al waren dat 8 bespuitingen met 4 keer het biologische insecticide en 4 keer Serenade. Daarna hebben we het gangbare, chemische afspuitschema weer opgepakt’’, zo blikt de fruitteler terug.
Hoewel Den Haan aanvankelijk wat sceptisch was om de vertrouwde bladfungiciden te vervangen voor twee ‘onbekende’ biologische middelen, was hij positief verrast door de resultaten. ,,Dat een groen schema in een zomer met een lage ziektedruk zoals in 2020 goed presteert, lag wel enigszins in de lijn der verwachting. Maar dat je met alleen biologische middelen ook in een nattere zomer als 2021 schurft en rot goed onder controle kunt houden, dat was toch wel een eye-opener. Al met al hebben we voor wat betreft schurft en bewaarrot geen verschil gezien tussen het gangbare chemische schema en het groene schema. Dat geeft aan dat deze biologische middelen echt wel iets kunnen’’, zo stelt hij.

Serenade opnieuw ingezet

Ook de afgelopen zomer heeft Den Haan een aantal keren een onderhoudsbespuiting met alleen het middel Serenade uitgevoerd. Niet alleen in Kanzi, maar ook in Elstar en Red Prince. De resultaten waren wederom goed, al benadrukt hij dat de ziektedruk tijdens de inzet laag was. ,,Definitief en wat grootschaliger aan de slag gaan met deze middelen is en blijft toch een grote stap’’, zo geeft de fruitteler nogmaals aan. ,,Want, wat doe je als het er echt om spant? We zijn zo gewend aan de betrouwbaarheid van chemische middelen - daar kan een biologisch alternatief gewoon niet tegenop. Dus daarom nogmaals: misschien moet het eerst maar eens echt móeten. Dan weten we door deze proeven in ieder geval dat er best wel wat mogelijk is’’, zo besluit hij.

+Colofon