Producten

De nieuwe Mais Koerier is uit

Lees de Koerier nu ook online

Voor deze editie brachten we een bezoek aan het Overijsselse Beckum, de plaats waar vrijwel zeker de eerste snijmais in Nederland werd verbouwd. Tonnie Eijsink en Wim Meijer herinneren zich nog hoe de eerste snijmais met de hand werd geoogst.

Veredelaar Limagrain biedt een keur aan maisrassen aan, waaruit telers op basis van perceel en teeltdoel een weloverwogen keuze kunnen maken. Behalve het juiste ras hoort daar ook de keuze van het juist zaaizaadbehandelingsmiddel bij. Met verkoopmanager Jos Groot Koerkamp bespraken we de mogelijkheden.

Verder staan we uiteraard uitgebreid stil bij de onkruidbestrijding. Loonbedrijf Markvoort in Schalkhaar spuit jaarlijks meer dan 1000 ha mais op verschillende grondsoorten. Mede-eigenaar Wiljan Wigink vertelt hoe ze dat aanpakken.

Gladvingergras heeft zich de afgelopen jaren breed over Nederland verspreid. Daarmee is het - samen met haagwinde - hét probleemonkruid van dit moment. Mais Koerier nam met maisspecialist Sjors Leermakers alle bestrijdingsmogelijkheden door.

,,Echt groot zijn de problemen met gladvingergras en haagwinde hier gelukkig nog niet, maar we houden deze twee lastig te bestrijden onkruiden wel extra goed in de gaten.'' Dat zegt Arie Reijrink, bedrijfsleider bij Werktuigencoöperatie De Kempen in Middelbeers (N-br.). Samen met planner Dirk Roest en Alliance-adviseur Ed Boerboom bespreekt hij voor deze Koerier de mogelijkheden om beide onkruiden goed beheersbaar te houden.

Als bijlage bij deze koerier vindt u bovendien nog een poster met daarop de in mais voorkomende ziekten en plagen. Klik op de link om de poster Ziekten & Plagen in mais te downloaden (pdf).

Lees de Mais Koerier online.

Lastig om te kiezen uit alle onkruidbestrijdingsmiddelen in de mais? Bekijk dan ook de vlog van onze crop advisor Sander.

 

Afb.1. De nieuwe mais koerier is uit!