Producten

Wintertarwe heeft het lastig met het koude voorjaarsweer

Actuele ziektensituatie in wintertarwe (3) - 2017

De ziektendruk is de laatste weken niet toegenomen. Septoria blijft onderin het gewas aanwezig, maar had met het droge, schrale weer weinig kans om zich verder uit te breiden. Ook gele roest is in de gevoelige rassen aanwezig, maar breidt zich niet uit. Bruine roest is in de 3e monitoring nergens aangetroffen. Meeldauw wordt vooral in Zuid-Nederland in gevoelige rassen gevonden.

Opvallend is de koudestress in het gewas. De tarweplanten reageren op de vorstdagen van de 2e helft van april. Deze koudestress is overal zichtbaar aan de talrijke gele bladvlekken, vooral op de bladtoppen. Bespuitingen met groeiremmers of meststoffen kunnen deze stress nog versterken. Voor een vlotte doorgroei is het nu belangrijk dat het weer snel wat warmer wordt.

Onder deze omstandigheden is het belangrijk om de tarwe gezond te houden. De afgelopen dagen heeft het op veel plaatsen geregend, zoals bijv. op de proefboerderij te Westmaas (zie fig.3). Deze neerslag kan septoria-infecties hebben gegeven, die pas over 3 weken duidelijk zichtbaar zullen worden. Het Bayer-adviessysteem geeft aan dat het weer ook dezer dagen gele en bruine roest kansen gegeven heeft en zal gaan geven (zie fig.4). Kortom: houdt uw gewas gezond met de juiste combinatie van een T1 en T2-bespuiting. Uiteraard adviseren wij daarvoor onze Xpro’s: Aviator en Skyway!

Hiermee besluiten wij ons ziektenmonitoring 2017 van praktijkpercelen. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen in de praktijk nauwgezet volgen. Indien relevant, zullen we daarover zeker berichten op onze website.

 

Afb.1. Bayer Ziektenmonitoring Wintertarwe. Gemiddelde ziektendruk in week 18, 2017 t.o.v. 2016.


 

Afb.2. de mate van aantasting in tarwe per ziekte in 2017 t.o.v. 2016.


Afb.3. 3 mei, een natte dag in Nederland. Onze septoriatimers registreren de kans op septoria-infecties. Op de foto de natte tarwe op proefboerderij Westmaas.


Afb.4. Expert-ziektendrukkaartjes voor gele en bruine roest in wintertarwe d.d. 4 mei 2017.