Producten

Hoge dosering tembotrione zeer effectief tegen gladvingergras

Voer tijdig een bespuiting uit

De afgelopen jaren zijn meerdere (praktijk)proeven uitgevoerd met een hoge dosering Laudis (2,25 l/ha) tegen gladvingergras. Hieruit blijkt dat Laudis een prima werking heeft tegen deze snel oprukkende grassoort.

 

Afb. 1. Laudis gespoten in combinatie met Frontier® Optima of Gardo Gold®. De hoge dosering van Laudis heeft het beste effect op gladvingergras. Toevoeging van terbutylazine versterkt het effect.

 

Op tijd spuiten!

Voor een goed resultaat tegen glasvingergras is het belangrijk om Laudis vóór de uitstoeling van gladvingergras te spuiten. Spuit daarom bij voorkeur vóór het 4-bladstadium van de maïs.

 

Afb. 2. De licht gekleurde balkjes geven het effect van Laudis weer bij inzet op gladvingergras dat al aan het uitstoelen is. Het bestrijdingseffect neemt dan met gemiddeld 15% af.

 

Het onderzoek van afgelopen jaar bevestigt de goede werking van tembotrione op gladvingergras.

 

Afb. 3. Onderzoek gladvingergras 2016 wees uit dat 2,25 l/ha Laudis een prima werking heeft tegen gladvingergras.

 

Toepassing van 2,25 l/ha Laudis geeft een vergelijkbaar resultaat als toevoegen van 0,1 l/ha Clio. Hetzelfde geldt voor de toepassing van 0,2 l/ha Capreno + 1 l/ha Robbester/Actirob B aangevuld met 0,7 l/ha Laudis. Dit bevestigt dat voor een betrouwbare gladvingergras bestrijding 100 gram tembotrione per hectare nodig is. Belangrijk is nogmaals de tijdige toepassing voor het uitstoelen van het gladvingergras. Dat is meestal in het 2-3 bladstadium van de maïs. De grootte van het gladvingergras is belangrijker dan de grootte van maïs.

Afb.4. De combinatie van 2,25 l/ha Laudis + 2 l/ha Akris liet ook in 2016 op 2 locaties perfecte resultaten zien op gladvingergras.

 

Het verhogen van de dosering van Laudis, Laudis WG of Capreno is niet duurder dan dat de toevoeging van topramezone (Clio) was.

Advies onkruidbestrijding maïs 2017 inclusief gladvingergras:

  • Laudis 2,25 l/ha + Akris 2 l/ha (evt. nicosulfuron en/of een geëigend middel tegen haagwinde toevoegen).
  • Laudis WG 0,5 kg/ha + Robbester/Actirob B 0,5 l/ha + Monsoon Active 0,75 l/ha + Akris 2 l/ha
  • Capreno 0,2 l/ha + Robbester/Actirob B 0,5 l/ha + Laudis 0,7 l/ha + Akris 2 l/ha (evt. nicosulfuron toevoegen).

Akris® en Frontier® Optima zijn handelsmerken van BASF. Gardo Gold® is een handelsmerk van Syngenta Crop Protection.