Producten

Samenwerking voor nieuwe mogelijkheden in de suikerbietenteelt

KWS en Bayer verlenen de eerste licentie voor herbicide-tolerante suikerbiet aan SES VanderHave

KWS SAAT SE en Bayer AG hebben aan de Belgische producent van suikerbietenzaad SESVanderHave een langlopende licentie verleend voor hun nieuwe teeltsysteem voor suikerbieten: CONVISO®SMART. De technologie is gebaseerd op de teelt van rassen die tolerant zijn tegen herbiciden met een breed werkingsspectrum uit de categorie ALS-remmers.

Het CONVISO®SMART-systeem maakt de suikerbietenteelt gemakkelijker voor de boeren, want de onkruidbestrijding wordt flexibeler en tegelijkertijd milieuvriendelijker. De technologie zal volgend jaar beschikbaar komen. Allereerst voor bietentelers in Oost- en Noord-Europa en vervolgens (vanaf 2019/2020) ook gelanceerd worden in Duitsland, Frankrijk, Polen, Engeland, België en ook Nederland.

"De overeenkomst met SESVanderHave is de eerste licentie voor het nieuwe teeltsysteem die KWS en Bayer hebben ontwikkeld. Meerdere licenties voor CONVISO® SMART zullen spoedig volgen", aldus Sabine Stolz, Global Segment Manager herbiciden bij Bayer Crop Science. "We willen dat zoveel mogelijk telers deze technologie gaan gebruiken. Als belangrijke zaadproducenten samenwerken om deze technologie te verbeteren, zullen er veel telers van de voordelen kunnen profiteren. In SESVanderHave hebben we een sterke partner gevonden met vele jaren ervaring in de suikerbietenteelt en -veredeling, die een cruciale bijdrage kan leveren op dit gebied."

Rob van Tetering, CEO bij SESVanderHave, legt uit: "We zijn blij met de overeenkomst met Bayer en KWS die ons toegang geeft tot de CONVISO®SMART-technologie. We zullen de eerste hybriden met de CONVISO®SMART-technologie spoedig op de markt brengen. Deze nieuwe technologie zorgt bij suikerbietentelers en de suikerindustrie voor meer efficiëntie en een betere concurrentiepositie ten opzichte van suikerriet en andere gewassen."

Dr. Peter Hofmann, lid van de Raad van Bestuur van KWS, voegt toe: “CONVISO®SMART is een echte innovatie voor onkruidbestrijding in de suikerbietenteelt, want hierdoor zullen minder toepassingen en kleinere hoeveelheden herbiciden nodig zijn. We willen alle telers toegang geven tot deze technologie. Voortdurend onderzoek is nodig om tussen alle concurrerende zoetstoffen de suikerbiet aan de top te houden. Een goed beleid op het gebied van herbicide resistentie is essentieel om ook op lange termijn van het systeem te blijven profiteren. Om ons doel te bereiken zullen we alle belangrijke stakeholders, zoals onderzoeksinstituten en adviesdiensten, bij het project betrekken.”

De nieuwe suikerbietenrassen bevatten een natuurlijk ontstane eigenschap die verder is veredeld. Deze eigenschap maakt de bietenplant ongevoelig voor het herbicide CONVISO®ONE dat door Bayer voor deze toepassing wordt ontwikkeld.