Producten

Neonicotinoïdentrilogie nadert ontknoping

Opinie Hinse Boonstra

Op onze website zullen we vanaf nu regelmatig reageren op onderwerpen die onze branche raken door middel van een opiniestuk. In deze eerste opinie Hinse Boonstra (Agricultural Policy en Stakeholder Affairs manager) die terugblikt en vooruitkijkt naar de ‘neonicotinoïdentrilogie’.

De derde beoordeling van de neonicotinoïden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam door de European Food Safety Authority (EFSA), wordt namelijk in februari verwacht en dat ziet er niet goed uit. EFSA heeft, net als bij de twee eerdere beoordelingen, gebruik gemaakt van concept (nog niet-goedgekeurde) regels voor bijenonderzoek, de Bee Guidance. Deze nieuwe regels zijn onwerkbaar. Dit is dan ook de reden waarom deze concept Bee Guidance niet zijn goedgekeurd door de Europese lidstaten. Dit weerhield en weerhoudt de Europese Commissie er echter niet van om het gebruik van de neonicotinoïden op basis van deze guidance te beperken. Deze gang van zaken betekent dat telers onnodig waardevolle middelen verliezen en dat het vertrouwen in de Europese toelating van middelen wordt ondermijnt.

Klik hier om het hele opiniestuk te lezen.

 

Afb.1. Neonicotinoïden worden veel toegepast als zaadcoating bij suikerbieten. Het voorkomt o.a. de aantasting van suikerbieten door virusziekten