Producten

Actuele ziektensituatie in wintertarwe (2) - 2018

Bladziektenbestrijding vooral richten op Septoria en gele roest

Wintertarwe ontwikkelt zich goed

Met het mooie zonnige weer van de afgelopen week is de tarwe aan een groeispurt bezig. Veel percelen zijn toe aan de bladziektenbestrijding, de T1-bespuiting. Het gewas staat er in het algemeen mooi voor. Nu zaak om dit zo te houden!

Septoria en gele roest vragen de aandacht

De druk van septoria lijkt niet toegenomen te zijn. Dit is echter schone schijn. De gewassen tonen mooi groen door al het vele nieuwe blad. Maar de zware buien in de 2e week van april hebben septoria veel infectiekansen gegeven. Het verraderlijke van septoria is, dat het minstens 2 weken duurt voordat de aantasting zichtbaar wordt. Ook valt er deze week weer enige regen, wat septoria opnieuw kansen biedt.

In het zuidoosten en zuidwesten is gele roest in opmars. Daarbij geeft de Bayer Xarvio Field Manager aan dat de omstandigheden deze week voor gele roest zeer gunstig zijn. Zonder effectieve maatregelen kan deze ziekte zich explosief uitbreiden en voor veel schade zorgen. Ook het midden en noorden van het land zullen nu gele roest in de gaten moeten houden. 

Verder vinden we op enkele percelen onderin het gewas enige sneeuwschimmel. In Limburg is ook meeldauw actief.

T1-bespuiting: 0,75 l/ha Aviator Xpro of 0,75 l/ha Skyway.

Kies voor een combinatie van SDHI met prothioconazool. Prothioconazool in deze middelen is zowel curatief als preventief sterk tegen gele roest en septoria, maar is daarbij óók in staat om eventueel aanwezige sneeuwschimmel en meeldauw te onderdrukken. 

Over 2 weken volgt onze 3e ziektenmonitoring.

In grafiek 1 staat de ziektendruk per jaar en per ziekte weergegeven in 3 klassen: vrij van ziekte // licht (1-50 % vd planten) aangetast // zwaar (= 51-100 % vd planten) aangetast. In grafiek 2 is de mate van aantasting weergegeven met een gemiddelde “barometer score”.

 

Afb.1. Bayer Ziektenmonitoring wintertware 2018. Gemiddelde ziektendruk (24 april 2018, week 17).

 

Afb. 2. Bayer Ziektenmonitoring wintertarwe 2018. Gemiddelde barometer score (24 april 2018, week 17).

 

Afb.3. Prachtig perceel wintertarwe te Dordrecht (ras Porthus).

Afb.4. Gemonitorde rassendemo ProfytoDSD te Nagele (rassen: Benchmark, Bennington, Calgary, Graham, KWS Talent, Porthus).