Producten

Mais groeit hard maar wortelonkruiden en aardappelopslag ook!

Voer tijdig een onderbladbespuiting uit tegen lastige onkruiden
Momenteel groeit de mais erg hard, je kunt de planten bijna zien groeien! Samen met de mais groeien echter ook (wortel)onkruiden die in de eerste onkruidbestrijiding niet of onvoldoende zijn bestreden, zoals haagwinde, kweek en veenwortel, hard door. En ondanks de vorst van afgelopen winter steken de aardappelen in diverse maispercelen ook weer de kop op.

Het is nu dan ook tijd om een onderbladbespuiting tegen deze lastige onkruiden te gaan uitvoeren. Een bespuiting onder het blad heeft een aantal voordelen:
  • De mais kan ongestoord verder groeien.
  • Onkruiden die onvoldoende bestreden waren zijn nu weer hersteld en hebben voldoende blad. Het onkruid neemt nu in een onderbladbespuiting beter middel op.
  • Wortelonkruiden komen vaak van dieper weg en kiemen daardoor langer en later door. Dit geldt onder andere voor aardappelopslag, haagwinde en veenwortel.
  • Nakiemers of tegenvallende resultaten van een eerdere onkruidbestrijding kunnen makkelijk worden gecorrigeerd.

 

Afb.1. Onderbladbespuiting met valpijpen op 75 cm tussen de maisrijen.

 

Afb.2. Resultaat na een bespuiting met onder andere Monsoon Active in de hoofdonkruidbestrijding. Zware bezetting van haagwinde dus nogmaals Monsoon Active toepassen door middel van een onderbladbespuiting.

 

Monsoon Active, de breedste onder het blad!

Door op T2 onder blad te spuiten met Monsoon Active hoeven er geen brede, dure mixen meer gemaakt te worden. Monsoon Active bevat namelijk de werkzame stoffen foramsulfuron en thiëncarbazone-methyl. Deze stoffen bestrijden zowel grassen, breedbladige- als lastige wortelonkruiden. Ook geeft het middel een goede werking op aardappelopslag, haagwinde en veenwortel. Doordat thiëncarbazone-methyl (TCM) langzaam werkt (eindresultaat pas na 5 weken zichtbaar) en diep de wortel(stok) van het onkruid intrekt geeft het een zeer goede bestrijding van de onkruiden. Daarnaast heeft TCM ook een bodemwerking dat verdere veronkruiding van nakiemers voorkomt.



Afb.3. Onderbladbespuiting uitgevoerd met Monsoon Active op aardappelopslag, 10 dagen na toepassing, LET OP: dit is dus nog niet het eindresultaat!

Gladvingergras laat zich duidelijk zien

Op veel percelen waar we komen is gladvingergras over gebleven. Tijdens de onkruidbestrijding is er dus waarschijnlijk te weinig of geen aandacht voor geweest, want in een vroeg stadium waren er zeker mogelijkheden met 2,25 l/ha Laudis geweest. Helaas is er nu niets meer aan te doen en kan pas komend seizoen weer een bestrijding uitgevoerd worden. De planten zijn nu te ver ontwikkeld om nog een bestrijdend effect te verwachten. Noteer deze percelen en schenk hier in het komend seizoen voldoende aandacht aan.

 

Afb.4. en 5. Veel overblijvend gladvingergras waar dit seizoen niets meer aan te doen is, ook niet via een onderbladbespuiting!