Producten

Aanpak bladschimmels bieten blijft scherp opletten

Zekerheid op rendement sterk afhankelijk van spuitstrategie

Bij de afdeling diagnostiek van het IRS komen momenteel diverse monsters binnen met beginnende aantastingen van Stemphylium en Cercospora. Inmiddels heeft het IRS dan ook waarschuwingen afgegeven voor diverse regio’s voor aantasting van deze bladschimmels. Het is dus zaak om de percelen wekelijks te controleren. Bij het vinden van de eerste vlekjes is het tijd om te starten met een eerste bespuiting.

 

Waarom tijdig spuiten?

De diverse bladschimmels Cercospora, Stemphylium, Ramularia, echte meeldauw en roest kunnen veel schade veroorzaken en leiden tot een halvering(!) van de financiële opbrengst. Een aanwezige aantasting kan niet meer worden weggespoten. Daarom is een tijdige inzet van een van de beschikbare bladfungiciden cruciaal.

 

 

Afb.1. Bladschimmels: Cercospora, Ramularia, roest, echte meeldauw en Stemphylium

 

Met 0,35 l/ha Sphere hebben bietentelers een uniek en ijzersterk product tegen deze bladschimmels. Sphere heeft een goede werking tegen Cercospora, Ramularia, roest en echte meeldauw én een goede nevenwerking tegen Stemphylium.

Naast de goede ziektenbestrijding, toont Sphere al jaren een opbrengstverhogend effect in de proeven door het greeningseffect van de strobilurine trifloxystrobine. De financiële opbrengst in doorspuitschema’s van 3 bespuitingen over de periode 2012-2017 liet een plus zien van gemiddeld € 544,- per hectare, ten opzichte van onbehandeld (zie grafiek 1). Daarmee is dus met één bespuiting van 0,35 l/ha Sphere al een enorm rendement te behalen!  

Uit meerjarig onderzoek is ook gebleken dat de werking van Sphere wordt versterkt door het toevoegen van een uitvloeier. Naast een verbeterde zieketenbestrijding zien we ook structureel een extra financiële opbrengst van € 198,- per hectare door het toevoegen van een uitvloeier.

 

Grafiek 1. Rendement Sphere t.o.v. onbehandeld en met en zonder uitvloeier

 

Waarom een geplande toepassing uitstellen?

Met de aanhoudende droogte zien we inmiddels veel verschillen tussen de percelen. Veel percelen zijn of worden beregend en ook een aantal percelen hebben nog geen last van de droogte. Helaas zijn er ook percelen die niet beregend kunnen worden. Deze bieten laten het blad soms al sterk hangen en hebben geen sapstroom meer. Op het moment dat de bieten slap hangen worden fungiciden niet opgenomen en ook een goede verdeling op het blad is zeer minimaal. In deze situaties wordt een bespuiting afgeraden totdat het gewas weer vitaler is.

 

Afb.2. Perceel bieten met slaphangend loof (Bron: Cosun)

 

Zet middelen met beleid in!

Resistentie van strobilurines tegen Cercospora is ook in ons land inmiddels vrij algemeen verspreid. Om daarnaast een verdergaande ‘shifting’ van triazolen (verminderde werking) zoveel mogelijk te voorkomen, is afwisselen van de beschikbare triazolen een absolute noodzaak. Wissel de verschillende triazolen in de beschikbare middelen dus maximaal af. Afwisselen van middelen met daarin steeds dezelfde triazool heeft daarbij geen enkele zin!

 

Triazolen
Middelen
 cyproconazool Sphere
 epoxiconazool Opus Team, Rentengo Plust
 difenoconazool      
Spyrale, Borgi, Difuro Pro*
* bevat ook nog propiconazool

 

Sphere is het enige middel met de unieke triazool cyproconazool en is daarmee onmisbaar in elk schema. Spuit Sphere of Retengo Plust niet meer dan 2 keer per teeltseizoen en in niet meer dan in 50% van de bespuitingen in het kader van een goed resistentiemanagement. De werkingsduur van alle middelen is maximaal 3 weken. Respecteer te allen tijde de etiketsdoseringen. Verlaging van de dosering vergroot het risico op verminderde werking en uiteindelijk het optreden van resistentie.

Verwijder eventuele schieters vóór de bespuitingen of doe dat niet eerder dan 14 dagen na een bespuiting. Voorkom onnodig contact met het gewas bij langdurig handmatige werkzaamheden. Dit om onnodig langdurige blootstelling aan nog aanwezige residuen van de middelen te voorkomen. Draag bij langdurig handmatige werkzaamheden in het gewas handschoenen, een lange broek en ook bovenkleding met lange mouwen.

 

Retengo Plust en Opus Team zijn geregistreerde handelsmerken van BASF. Score en Borgi zijn geregistreerde handelsmerken van Syngenta Crop Protection. Spyrale is een geregistreerd  handelsmerk van Adama. Difure Pro is een geregistreerd handelsmerk van Globachem.