Producten

Vollegrondsgroentenplatform Etten-Leur van start

Thema's geïntegreerde teelt en natuurlijke vijanden staan centraal

Na een drukke periode van voorbereidingen ontvangen we vanaf volgende week de Nederlandse vollegrondsgroentenspecialisten op het Vollegrondsgroentenplatform in Etten-Leur. Zowel in de ochtend als in de middag gaan we met onze relaties langs de verschillende proeven.

Diverse gewassen

We hebben interessante proeven aangelegd in spruitkool, sluitkool, prei, sla, peen, stamslabonen, tuinbonen, peterselie en bieslook. Ondanks de warme en droge zomer zijn we er in geslaagd om de gewassen aan de groei te houden en de proeven te laten slagen. Vooral aan insecten schoot het niets te kort afgelopen zomer, terwijl we sommige schimmelziekten een handje hebben moeten helpen om een mooie aantasting te krijgen.

Geïntegreerde teelt en natuurlijke vrijanden

Geïntegreerde teelt en natuurlijke vijanden zijn thema’s die deze editie centraal staan. Aan de hand van bijvoorbeeld pyrethroïdenvrije schema’s kijken we naar de opbouw van de populatie van nuttige insecten zodat die kunnen helpen om schadelijke insecten te bestrijden. Aan de rand van het platform zijn een vijftal gewassen gezaaid die bijdragen aan meer biodiversiteit op en rondom het perceel. Hier zoeken we naar mogelijkheden om met behulp van selectieve middelen (op het juiste tijdstip toegepast) in combinatie met natuurlijke vijanden de populatieopbouw van schadelijke insecten te beperken.

Biologische middelen

Verder komen biologische middelen zoals Xentari, Serenade, Bio1020 en Flipper aan bod. Met de juiste toepassingstechniek en timing zijn deze middelen prima te integreren en dragen ze bij aan een goed resultaat. Een ander thema is het wegvallen van insecticidenzaadcoating in kool en sla. Vanaf komend seizoen moeten er schema’s gemaakt worden waarbij zonder zaadcoating de insectendruk vanaf het begin van de teelt onder controle gehouden moet worden. Al met al volop ruimte voor nieuwe ideeën en goede discussies!

 

Afb.1. Overzicht vollegrondsgroenten proevenplatform Etten-Leur .

Vanaf 1 oktober ontvangen we de specialisten op uitnodiging op het platform. We hebben géén vrije inloopdagen voorzien.