Producten

Vroeg zaaien wintergraan prima, maar let op de risico's

Voorkom onkruid en vergelingsvirus; gebruik Herold en Decis in het najaar
Het najaarswerk verloopt vlot. Begin oktober: er kan al volop wintergraan gezaaid worden! Vroege zaai van wintergraan geeft de tarwe en gerst een goede uitgangspositie voor de winter en levert gemiddeld hogere opbrengsten dan late zaai.         

Er zijn echter wel twee gevaren waarmee rekening gehouden moet worden. Voor beide is er een prima oplossing.

  1. Vroege zaai geeft een sterke ontwikkeling van onkruid in het najaar. Zonder bestrijding in het najaar kan dit opbrengst gaan kosten en in het voorjaar lastig te bestrijden zijn. Oplossing: onkruidbestrijding in het najaar met Herold.
  2. Meer kans op overdracht van gerstevergelingsvirus in de warmere herfstmaanden.Dit virus zet de productie van de aangetaste planten in zowel tarwe als gerst vrijwel stil. Oplossing: spuit Decis bij aanwezigheid van bladluis.

Tarwe op kleigrond: Zaaitijd is Herold-tijd!

Gebruik het aanwezige bodemvocht in het zaaibed. Spuit Herold daarom direct na zaai. Dit zal de bodemwerking ten goede komen. Gebruik de volle dosering: 0,6 l/ha Herold. Het seizoen is immers nog lang. Zorg daarom voor de maximale nawerking via de bodem bij de hoogste dosering .

 

Tarwe op lichtere gronden en wintergerst: Herold in vroege na-opkomst (“spitsen-stadium”).

Spuit Herold in het zogenaamde “spitsen-stadium” (opkomst van het graan) of kort daarna. Herold heeft namelijk geen contactwerking. Bij te late toepassing kan vroeg opgekomen onkruid reeds te groot zijn om nog via de bodem te worden bestreden.

 

Bladluizen, overdracht van vergelingsvirus

Bij na-opkomsttoepassing is het prima mogelijk om Herold te mengen met 0,25 l/ha Decis tegen aanwezige bladluizen, ter bestrijding van overdracht van het vergelingsvirus.

Let op: Decis is het enige pyrethroïde met een toelating ter bestrijding van bladluizen in het najaar.

 

 

Afb.1. Voorkom dergelijke onkruidbezetting in het voorjaar (o.a. straatgras, ereprijs, paarse dovenetel, kamille, herderstasje) door toepassing van Herold in het najaar.