Producten

Cercospora en stemphylium liggen laat in het seizoen nog steeds op de loer

Aandacht voor fungicidebespuitingen nog steeds belangrijk!

De rooicampagne van de suikerbieten is in volle gang. De verschillen door het extreme weer van afgelopen seizoen zijn enorm groot. Suikerpercentages schommelen tussen 14% en 18% en in wortelopbrengst variëren de opbrengsten tussen 30 en 100 ton. Deze enorme verschillen geven aan dat op perceelniveau gekeken moet worden.

 

Afb.1. Het rooien van suikerbieten tijdens de rooicampagne.

Uit onze monitoring blijkt dat de cercosporadruk de afgelopen 2 weken enorm is toegenomen (zie ook onderstaande afbeeldingen). Hoge temperatuur en hoge RV zijn hier de oorzaak van geweest. Ook zien we in een aantal percelen meeldauw en roest opduiken. Door de neerslag van de afgelopen dagen is de kans op stemphylium ook weer toegenomen. Kortom in suikerbieten nog steeds alle hens aan dek!

Op de percelen die later in de campagne gerooid worden is het zaak om na te gaan wanneer de laatste bespuiting is uitgevoerd. De interval tussen de bespuitingen mag ook dit jaar maximaal 21 dagen zijn. Daarna is een herbehandeling noodzakelijk. Bekijk uw teeltregistratie en check de percelen suikerbieten op toename van de genoemde ziekten!

 

Afb.2. Links: forse toename van Cercospora in een perceel rond Mill, rechts: detailopname van de uitbreiding van Cercospora.                                                                                    

Als een bespuiting noodzakelijk is dan is Sphere het uitgelezen product. Sphere heeft geen grondwaterbeschermingsbeperkingen en geen aanvullende maatregelen op het gebied van spuittechniek en is daardoor dus breed inzetbaar. Door de combinatie van 2 werkzame stoffen met verschillende werkingsmechanismen heeft Sphere een sterke werking op cercospora, roest en meeldauw met daarnaast ook een nevenwerking op stemphylium. Tevens is Sphere het product met de kortste veiligheidstermijn van 21 dagen!

Adviesdosering van Sphere is 0,35 l/ha. Voeg altijd  een uitvloeier toe. Om resistentieopbouw te voorkomen is afwisselen van producten met andere werkzame stof aan te raden. Daarnaast mogen Sphere en andere producten die een strobilurine-achtige werkzame stof bevatten niet vaker dan 2x per teeltseizoen worden ingezet. Eventuele schieters voor de behandeling verwijderen of wachten tot 14 dagen na de toepassing.