Producten

Regen: prima omstandigheden voor bodemwerking!

Bestrijd nu kiemend onkruid en aanwezige bladluizen in wintertarwe

Tijdens het schrijven van dit bericht regent het! Ook de afgelopen dagen heeft het wat geregend en het KNMI voorspelt voor de komende dagen nog wat neerslag.. Het nog droogliggende tarwezaad kan eindelijk (na)kiemen. Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het onkruid. Met de regen zal er een flinke kiemgolf aan probleemonkruiden zoals duist, straatgras en klimopereprijs te verwachten zijn.

 

 

Afb.1. Dinsdag 30 oktober 2018: het regent! KNMI voorspelt verder af en toe wat regen maar ook langere droge perioden.

 

Het goede nieuws is, dat de reeds gespoten Herold met deze regen alsnog met het bodemvocht opgenomen zal kunnen worden door oppervlakkig wortelend onkruid. Nieuwe kiemers zullen alsnog bestreden worden, omdat Herold een lange nawerking heeft. 

Diegenen die met de droogte de afgelopen weken de Herold-bespuiting hebben uitgesteld, adviseren wij om deze bespuiting nu zo snel mogelijk uit te voeren. Het middel kan door het aanwezige bodemvocht prima opgenomen worden en de nieuwe kiemgolf opruimen. Dat bespaart een hoop gedoe in het komende voorjaar!!

Op aanwezig, groter onkruid heeft Herold te weinig contactwerking. Via de bodem kan het middel dit dieper wortelend onkruid niet meer bereiken. Wanneer er op het perceel reeds groter onkruid aanwezig is, adviseren wij om een contactmiddel toe te voegen. 

In onze luizen-vangbakken vangen we nog steeds grote aantallen (vliegende) bladluizen. De kans is groot dat bovenstaande tarwe of gerst door deze luizen geïnfecteerd kan worden met vergelingsvirus. Voorkom deze schade en bestrijdt de luizen. Spuit 0,25 l/ha Decis om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Decis kan uitstekend mee gespoten worden met Herold. Een kleine investeringen die een grote opbrengstderving kan voorkomen!