Producten

Goed nieuws voor bietentelers

Vrijstelling voor Batavia in bietem

Zoals bekend heeft de Europese Commissie besloten de zaadontsmetting met imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam in bieten per ingang van dit seizoen te verbieden De minister van LNV heeft vervolgens de vrijstellingsaanvraag van Cruiser SB (thiamethoxam) afgewezen. De minister wil wel meewerken aan een 120 dagen vrijstelling voor Batavia in bieten. Deze vrijstelling geldt van 1 april tot 29 juli.

Batavia (werkzame stof spirotetramat) is een systemisch insecticide, behorend tot de groep van de keto-enolen. Het werkingsmechanisme berust op de verstoring van de aanmaak van vetten en celmembranen bij insecten. Batavia wordt opgenomen in de plant en door de gehele plant naar boven én naar beneden getransporteerd. Door deze unieke eigenschap zullen ook jonge onbehandelde bladeren en andere moeilijk bereikbare delen van de plant (zoals wortels) beschermd zijn. Batavia bestrijdt jonge zuigende insecten. Op volwassen, volgroeide insecten, kan de werking onvoldoende zijn omdat deze minder voedsel opnemen en weinig tot geen nieuwe celmembranen en vetten meer aanmaken.

Batavia werkt in bieten tegen bladluizen (o.a. groene perzikbladluis en zwarte bonenluis) en trips. De mate van werking tegen de larven van de bietenvlieg zal komend seizoen duidelijk moeten worden. Batavia werkt niet tegen bietenkevers. Belangrijk voor een goede werking is een actieve groei van de bieten. Dit vormt de basis voor een goede opname en transport in de gehele plant.

Batavia (dosering 0,75 l/ha) mag in bieten twee keer per teeltseizoen worden toegepast met een interval van 14 dagen. Om de opname te verbeteren wordt aanbevolen om altijd 2 l/ha Robbester toe te voegen. Gebruik minimaal 300 liter water per ha. Batavia past ook prima in het kader van IPM.