Producten

Rupsen van de diverse bladrollers en kleine wintervlinder zijn weer gevonden in de boomgaard

Nu de temperaturen gestaag oplopen en er meer bladmassa aanwezig is wordt bespuiting met XenTari actueel

Nu de temperaturen oplopen en de fruitbomen zich verder ontwikkelen komt de bestrijding van de diverse rupsen in de fruitteelt in beeld. Voor een effectieve bestrijding met Xentari is het belangrijk dat er wordt gespoten op een zonnige dag zodat de jonge rupsen actief zijn en vreten aan de groene delen. Door die vreterij krijgen ze de actieve bestanddelen van Xentari binnen waardoor de rupsen effectief worden bestreden.   

Xentari is de meest effectieve Bt (Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai stam ABTS-1857) die beschikbaar is voor de fruitteelt.  Het toxinespectrum aanwezig in Xentari bestrijdt alle voor de fruitteelt relevante bladrollers en voorjaarsrupsen.

Xentari kan worden gemengd met andere middelen en de bespuiting kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld de schurftbestrijding. Een hoog watervolume is niet nodig. Afhankelijk van de druk van de diverse rupsen in de boomgaard is het advies om de bespuiting met Xentari na 7 dagen te herhalen. 

Dosering is 0,1% met een maximum 1,2 kg/ha in peer en 1,5 kg/ha in appel.

Aandachtspunten bij de toepassing van Xentari:

  1. Pas op het juiste moment toe – Xentari is het meest effectief tegen jonge rupsen. Herhaal de behandeling bij hoge druk eventueel na 7 dagen.
  2. Goede bedekking is cruciaal – Voor de beste werking is optimale bedekking van het gewas met Xentari relevant.
  3. Lakmoes test – Hou de pH in de tank tussen 4.5 en 8.0.  De eiwittoxinen van Xentari lossen op bij een te hoge of te lage pH en worden dan geïnactiveerd.
  4. Niet-systemisch – Xentari werkt via opname, is niet-systemisch.
  5. Toepassingsmethode – Xentari kan worden toegepast via spuiten maar ook toepassing via LVM of fog apparatuur mogelijk
  6. Mengen kan – Xentari kan worden gemengd met andere insecticiden/fungiciden of bladmeststoffen.
  7. Regenvastheid – Xentari is regenvast na aandrogen.  Herhaling van de toepassing is vaak alleen nodig als het regent voordat de spuitvloeistof is opgedroogd
  8. Bescherming tegen de zon – Door een goede bedekking van het blad aan zowel de boven-  als de onderzijde van het blad na te streven wordt blootstelling aan UV licht deels voorkomen en de werkingsduur verlengt.
  9. XenTari lost niet op – Xentari in water: er ontstaat een suspensie.  Hou de spuitvloeistof dus in beweging en voorkom neerslaan van de suspensie

Bekijk het volledige etiket op de productpagina van Xentari.