Producten

Actuele ziektensituatie in wintertarwe (1)-2019

Start landelijke monitoring ziektendruk in wintertarwe

De Bayer-ziektenmonitoring 2019 in wintertarwe is deze week gestart. In totaal worden 54 percelen, verspreid over heel Nederland, om de twee weken gecontroleerd op de aanwezige ziekten.

Uitstekende uitgangssituatie voor wintertarwe
Goede zaaiomstandigheden in het najaar 2018, gevolgd door een milde winter, leveren nu een fantastische uitgangssituatie voor een mooi wintertarweseizoen. De tarwe is vroeg ontwikkeld. Veel percelen staan in stadium oprichting/1e knoop. Vroeg gezaaide percelen in het zuiden zelfs al in het 2e knoop stadium of verder! De ziektendruk is laag.

Enige septoria, en incidenteel gele roest en meeldauw
Zoals altijd is op vrijwel elk perceel onderin het gewas enige septoria te vinden. Maar de druk is laag. De gewassen staan er meestal prachtig gezond op. Op oud blad onderin wordt, afhankelijk van het gezaaide ras, wel enige sporulerende gele roest gevonden. In gevoelige rassen dus wel oppassen, want, zoals we weten, gele roest kan zich snel ontwikkelen. In ZO-Nederland wordt op een enkel perceel wat meeldauw gevonden.

Ga voor hoge opbrengsten: houd de tarwe zo lang mogelijk gezond!
De tarwe loopt minstens 2 weken voor vergeleken met 2018. En dat was ook al een vroeg jaar! Hopelijk wordt het in de zomer niet weer zo gruwelijk droog. Nu zal het er vooral op aan gaan komen om de tarwe zo lang mogelijk productief te houden. Qua ontwikkeling zijn nu al veel percelen toe aan een 1e ziektenbestrijding (normaal pas eind april). Maar het vlagbladstadium kan nog weken op zich laten wachten. Dat betekent dat we dit (hopelijk) zeer lange groeiseizoen moeten gaan indelen in 3 spuittijdstippen om de intervallen niet te groot te laten worden. Stel nu een 1e bespuiting niet onnodig uit. “Hit hard and hit early!” De tarwe nu schoon zetten maakt het in het vervolg veel makkelijker om het gewas ook (langer) gezond te houden.

 

Advies T1-bespuiting (stadium 31/32): Xpro (Aviator, Skyway of Ascra).

Alle Xpro-middelen kenmerken zich door een uitgebalanceerde mix van krachtige actieve stoffen en een uitstekende formulering. Kies een sterk fundament onder een maximale opbrengst!

In onderstaande grafiek staat de ziektendruk per jaar en per ziekte weergegeven in 3 klassen: vrij van ziekte // licht (1-50 % vd planten) aangetast // zwaar (= 51-100 % vd planten) aangetast.

 

Grafiek.1. Gemiddelde ziektendruk (week 14/15) in de jaren 2016 t/m 2019

 

Afb.1. Mooie, gezonde tarwe. Links een perceel in Paesens (Fr.) en rechts in Windraak (Z-Limburg)

 

 

 

Afb.2. Afhankelijk van het ras (o.a. Benchmark/Reform/Kelvin) komt soms actieve gele roest voor op het oudere blad