Producten

Fusarium duikt op in poters

Sla twee vliegen in een klap met Emesto Silver

Op dit moment worden er volop aardappelen gepoot. We krijgen uit de markt (Oost-Nederland, zetmeelteelt) de opmerking dat er veel Fusarium voorkomt op dit moment. Een behandeling uitvoeren met Emesto Silver is dan het advies. Naast dat Rhizoctonia wordt bestreden geeft Emesto Silver ook een goede bestrijding van Fusarium. Twee vliegen in een klap.

Fusarium een probleem 

Door de hoge temperaturen van afgelopen groeiseizoen maar ook tijdens het rooien van het pootgoed heeft fusarium zich goed kunnen ontwikkelen. Nu de aardappelen te voorschijn worden gehaald om te gaan poten komt de besmetting aan het licht. Het vraagt duidelijk meer werk om een partij goed na te lezen en schoon naar het land te laten gaan. Ook voorkom je door diverse handelingen niet dat knollen licht beschadigen en hiermee ook weer gevoelig zijn voor een infectie van Fusarium.

Een goede start is het halve werk

Emsto Silver, sterk op Rhizoctonia, zilverschurft én Fusarium, kan er voor zorgen dat partijen die Fusarium bevatten niet verder besmet zullen raken. Door nu de pootaardappelen te behandelen met Emesto Silver zorgt u voor een goede start omdat zowel Fusarium als Rhizoctonia wordt bestreden. Zorg voor een goede verdeling van het middel met de juist apparatuur, bijvoorbeeld een Mafex rollenband of een Pieperdoes. Ook altijd even goed nadrogen, liefst geforceerd.

Afb.1. Behandeling van pootgoed met Emesto Silver voor een goede start van het seizoen

Advies
  • 0,2 l Emesto Silver / ton aardappelen.
  • Aangevuld tot 1 l vloeistof òf maximaal 2 l / ton aardappelen.
  • Toepassing vanaf het najaar tot vlak voor poten.
  • Zorg voor goede verdeling rondom, toepassing door middel van Mafex-apparatuur met rollenband, Pieperdoes.
  • Zorg voor snelle droging aardappelen na toepassing. (Geforceerde ventilatie heeft de voorkeur!)
In een eerder bericht hebben we de resultaten van een onderzoek naar de werking van Emesto Silver tegen Fusarium, uitgevoerd door het HLB, laten zien. Klik hier om dit bericht nogmaals te bekijken.