Producten

Luizenmonitoring bloembollen (2)

Nog niet veel luizen gevangen op de diverse locaties

Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaattellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

Advies week 16:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week, is één luis gevonden in Nieuwe Niedorp. Op dit moment zijn er nog niet veel luizen gevangen, maar dit neemt niet weg dat de gevleugelde luizen er niet zijn. 

Nadat we afgelopen weekend nog een redelijke nachtvorst hebben gehad, wordt het zoals de verwachtingen voor de aankomende dagen zijn (zomers) warm. De nachttempraturen blijven hoog waardoor de luizen actiever (kunnen) worden.  

De eerste luizen zijn gevonden en nu de tulpen in bloei komen zullen deze aantrekkelijker worden. Bladluizen of andere insecten verspreiden potyvirussen. TBV behoort tot de familie van de potyvirussen. Vooral in de gele (en witte) tulpencultivars is het virus steeds moeilijker onder controle te krijgen. Wees hiervan bewust en voeg bij voorkeur een luisbestrijdingsmiddel toe aan de pyrethroïdebespuiting net voor de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Bariard.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.