Producten

Luizenmonitoring bloembollen (4)

Steeds meer luizen gevonden
Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaatellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

Advies week 18:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn er op meerdere vangplaten luizen gevonden. We zien nu dat er op meerdere locaties luizen worden gevonden en dat de aantallen luizen per locatie ook stijgen.

De luizenpopulatie bouwt zich op. Dat zien we aan de vangplaten, maar ook aan de geluiden uit onder andere de suikerbietenteelt. Door het wegvallen van de zaadcoating (neonicotinoiden) zijn er al veel bladluizen gesignaleerd op de kleine bietenplantjes.

De aankomende dagen doen we nog een stapje terug in tempratuur en krijgen we te maken met een gure noordwestenwind. De populatie-opbouw zal met lagere tempraturen langzamer gaan. Wanneer de tempratuur weer stijgt, zullen de bladluizen weer sneller vermeerderen.

De  viruspercentages vallen niet op elk perceel mee. Belangrijk is een goede selectie ter velde. Dat de selectie dit jaar een extra grote uitdaging is/ was doordat veel tulpen gelijktijdig in bloei zijn gekomen spreekt voor zich. Zorg dat uw gewas goed is beschermd tegen de opbouwende luizenpopulatie.


Klik op de grafiek voor een uitvergroting van de afbeelding.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.