Producten

Nieuw onderzoek met agressieve phytophthoraklonen

Infinito blijvend op hoog niveau, geen onderscheid in werking op verschillende isolaten

Uit de meest recente phytophthoramonitoring die is uitgevoerd door het Europese phytophthoranetwerk Euroblight blijkt dat de nieuwe agressievere phytophthoraklonen EU-36 en EU-37 een steeds prominentere positie innemen.

Door Wageningen University & Research is onlangs onderzoek afgerond waarin men heeft gekeken naar eigenschappen van deze phytophthoraklonen EU-36 en EU-37, in vergelijking met de al bekend EU-13 stam. Deze EU-13, ook bekend onder naam Blauw 13, staat al bekend als lastig en moeilijk te bestrijden. Belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat de EU-36 en EU-37 zich nog efficiënter en daarmee nog agressiever kunnen ontwikkelen dan de EU-13.

Pottenproef

Dit is voor Bayer Crop Science de aanleiding geweest om een pottenproef te laten uitvoeren met deze 3 phytophthora klonen. De vraagstelling bij deze proef was: hoe presteert Infinito op deze nieuwe phytophthoraklonen?

Opzet pottenproef:

  • Dag 1 uitvoering bespuitingen met Infinito.
  • Dag 2 kunstmatige infectie met een zware sporen suspensie van de isolaten. Daarna wegzeten planten onder gunstige omstandigheden voor phytophthora.
  • Beoordelingen op % aantasting.

Phytophthorakloon EU-13 (Blauw 13):

 

Phytophthorakloon EU-36 (Geel):

 

 

Phytophthorakloon EU-37 (Donkergroen):

 

Conclusie onderzoek

  • De kunstmatige infectie met de verschillende isolaten is zeer goed geslaagd.
  • Het bestrijdingspercentage van Infinito ligt bij de verschillende isolaten op vergelijkbaar niveau.

Samenvattend voor teeltseizoen 2019

Infinito kan altijd worden toegepast, ook wanneer de nieuwe isolaten steeds frequenter voorkomen. Het is wel belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan spuitinterval, dosering en eventueel toevoegen van een Curzate Partner.

Curzate Partner is een geregistreerd handelsmerk van DuPont de Nemours & Company