Producten

Regen tijdens bloei in tarwe: nu ingrijpen voor het te laat is

Aarfusarium, gele én bruine roest: 3 redenen om nu Prosaro in te zetten

Dinsdagmiddag 4 juni, het KNMI geeft een weeralarm af: “Code oranje: Onweersbuien met (zeer) zware windstoten, hagel en lokaal veel neerslag”. Regen tijdens de bloei van tarwe is funest voor het rendement. Aarfusarium slaat dan toe. De gevolgen zijn groot: verlies van zowel opbrengst als van kwaliteit (mycotoxines). De tarwe komt nu, of staat al, in bloei. Kortom: nu ingrijpen voor het te laat is!

Oók gele en bruine roest dreigend

In veel tarwerassen is nu gele roest actief. Met name in de gevoeligere rassen is deze ziekte moeilijk in de hand te houden. Na de T1- en T2-bespuitingen zal het niet lang duren voordat gele roest opnieuw kan toeslaan. De nieuwste fysio’s van deze ziekte zijn nu eenmaal enorm agressief.

Daarnaast heeft het warme weer van de afgelopen week ook bruine roest gestimuleerd. Inspecteer de tarwe ook op deze ziekte!

Prosaro: het meest effectieve middel!

De combinatie van de twee werkzame stoffen prothioconazool en tebuconazool geeft de beste bescherming tegen aarfusarium, gele- en bruine roest en sneeuwschimmel. Prosaro is daarom al jaren het toonaangevende middel voor de T3.

 

Bestrijding aarziekten: 1 l/ha Prosaro  

 

Timing…. preventieve toepassing is sterker dan de late, curatieve inzet

Prosaro werkt het beste vanaf 3 dagen vóór de fusarium-infectie tot circa 3 dagen daarna. Wel is het zo, dat de preventieve toepassing vóor de bloei effectiever is dan die er na. Met het huidige weeralarm is het dus zaak om de Prosaro er zo snel mogelijk “op te leggen”.

Veel kosten zijn al gemaakt. De tarwe staat er in het algemeen goed voor. Laat daarom niet onnodig het rendement verloren gaan. Door de tarwe zo goed mogelijk te beschermen zal het gewas langer door kunnen produceren. Alle extra kilo’s dragen nu bij aan een maximaal resultaat van de teelt.

 

 

Afb.1. Weeralarm van het KNMI d.d. 4-6-2019; heftige neerslag op komst. Aarfusarium kan nu gaan toeslaan!

 

Afb.2. Met de warmte van de laatste weken komt nu ook bruine roest tot ontwikkeling (Lelystad, ras Henrik).