Producten

Luizenmonitoring bloembollen (9)

Vroege aantasting van zwarte bonenluis kan prima bestreden worden met Bariard

Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaattellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

Advies week 26:

De extreme hoge aantallen luizen die er de afgelopen weken gevangen zijn, zijn er niet meer. Wel blijven de aantallen hoger als afgelopen jaar.

Diverse zomerbloeiers ontwikkelen zich snel, we zien dit jaar meer luizen. Naast de groene perzikluis die een belangrijke overbrenger van virussen is, zien we ook hoge aantallen van de zwarte bonenluis in diverse gewassen. De zwarte bonenluis heeft weliswaar een hogere schadedrempel van 30-50 luizen in een kolonie per plant, maar deze is veel moeilijker te bestrijden. De zwarte bonenluis zuigt aan de bladeren van een gewas en zeker bij grotere aantallen laten ze het blad flink inkrullen. Het is daardoor bijna onmogelijk om ze goed te raken bij een ver ontwikkelde aantasting. Bij de eerste aantasting van zwarte bonenluis kan deze goed bestreden worden met 0,25 l/ha Bariard. Omdat Bariard ook een systemische werking heeft kunnen bij een vroege aantasting de zwarte bonenluizen prima bestreden worden.

Het oogsten van de voorjaarsbloeiers is volop bezig. Veel gewassen zijn de laatste week hard achteruit gegaan in stand, dit komt mede daar de extreme warmte enerzijds, anderzijds is het ook veroudering. Hiermee naderen we ook het einde van de berichtgeving van de gevangen luizen van de tulpenpercelen. We houden u op de hoogte hoe het er voor staat in de leliepercelen.

Tevens is er afgelopen week een nieuwe vanggroep bij gekomen te Callantsoog, deze vanggroep staat in het gewas Calla (Zantedeschia).

Klik op de grafiek voor een uitvergroting van de afbeelding.

Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.