Producten

Hitterecords en Phytophthora?

Maar nu toch aandacht voor bescherming tegen knolziek

Donderdag 25 juli jl. zijn er opnieuw hitterecords vastgesteld in Nederland. In combinatie met de droogte, zou je kunnen stellen dat het met de Phytophthora wel meevalt!

Maar we weten ook dat er afgelopen weekend in sommige regio’s onweersbuien zijn geweest met (veel) neerslag. En dat eerder in het groeiseizoen ook regelmatig Phytophthora is gevonden. Dit betekent dat de aardappelteler alert moet blijven! Ook wetende dat we steeds meer te maken hebben met de nieuwe agressievere Phytophthora-isolaten EU_36 en EU_37!

Op dit moment moet een Phytophthora-fungicide gebruikt worden dat sterk is op bladziek! Daarnaast is de bescherming tegen knolziek nu ook al een vereiste! Infinito is het meest geschikte product om zowel bladziek- als knolziek te voorkomen.

Onderzoek van de afgelopen jaren bevestigt de sterke werking van Infinito:

 

Fig.1. Samenvatting van 21 proeven waarin doorspuitschema's zijn uitgevoerd (d.w.z. van opkomst gewas tot laatste bespuiting hetzelfde middel en dosering toegepast).
 

Conclusie uit bovenstaand onderzoek: Infinito geeft een perfecte bescherming tegen knolziek onder deze zware omstandigheden, gezien het hoge percentage knolziek in onbehandeld.

 

Afb.1. In Phytophthora-onderzoek worden de zwaartse omstandigheden gecreëerd door kunstmatige infectie en beregenen.

Advies InFinito:

  • Standaard dosering (preventief en curatief werkend): 5 x 1,2 l/ha Infinito
  • Bij hogere infectiedruk: dosering verhogen naar 1,6 l/ha en 2-3x herhalen
  • Bij de eerste vondsten van phytophthora: 0,2 kg/ha Curzate Partner toevoegen
  • Maximaal 6,4 l/ha Infinito totaal per groeiseizoen
  • Voor bescherming tegen Alternaria een specifiek middel toevoegen (bijvoorbeeld 1-1,5 kg/ha mancozeb).

Ranman is een geregistreerd handelsmerk van Belchim Agro, Curzate Partner is een geregistreerd handelsmerk van E.I. DuPont de Nemours & Company.