Producten

Valse meeldauw in uien nog actief

Fandango betrouwbaar sterk

Afgelopen vrijdag bezochten adviseurs van diverse partijen de valse meeldauwproef van Bayer in Oude-Tonge. Het oordeel van alle adviseurs bleek unaniem: Fandango is een ijzersterk middel in uien. Preventief ingezet het sterkst tegen valse meeldauw en daarnaast ook een brede en goede werking tegen de overige bladziekten in uien zoals o.a. Stemphylium en bladvlekkenziekte.

De door Agro Research International uitgevoerde proef is kunstmatig besmet met valse meeldauw en bestaat naast een onbehandeld object uit een 5-tal schema’s waarin de in de praktijk meest gebruikte valse meeldauwmiddelen met elkaar vergeleken kunnen worden. Waar het onbehandelde object nagenoeg 100% is aangetast en de aantasting bij een aantal praktijkmiddelen oploopt tot meer dan 25% blijven de objecten met Fandango bijna schoon van valse meeldauw (< 0,4% aantasting).

In de proef is ook een vergelijking gemaakt tussen de etiketdosering van Fandango (1,25 l/ha) en een verlaagde dosering van 1 l/ha Fandango + 1 kg/ha mancozeb. Dit veelgebruikte praktijkadvies blijkt ook in deze proef op valse meeldauw zeer sterk. Toch biedt de etiketdosering van 1,25 l/ha soms voordelen:

  • Eenvoudiger toe te passen ( 1 vloeibaar product)
  • Sterker op bijvoorbeeld bladvlekkenziekte
  • Meer gebruik van het greeningseffect en daardoor een plus op kwaliteit en opbrengst
  • Minder gebruik van actieve stof per hectare

De komende dagen lijkt het wisselvalliger weer te worden. Houd tenminste tot kort na het strijken van het gewas uw schema tegen de verschillende bladziekten in uien goed gesloten!

Advies

Pas 1,25 l/ha Fandango toe in een afwisselschema met bijvoorbeeld 0,5 l/ha Luna Experience + 2 kg mancozeb. Spuiten onder goede opname omstandigheden. Geen uitvloeier toevoegen aan Fandango. Fandango mag maximaal 4 keer worden ingezet en kent in uien een veiligheidstermijn van 14 dagen.

 

 

Afb.1. Beoordeling valse meeldauw; % aangetaste pijpen op vijf momenten door A.R.I.