Producten

Luizenmonitoring bloembollen

Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaatellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.


 

2 mei 2019

Advies week 18:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn er op meerdere vangplaten luizen gevonden. We zien nu dat er op meerdere locaties luizen worden gevonden en dat de aantallen luizen per locatie ook stijgen.

De luizenpopulatie bouwt zich op. Dat zien we aan de vangplaten, maar ook aan de geluiden uit onder andere de suikerbietenteelt. Door het wegvallen van de zaadcoating (neonicotinoiden) zijn er al veel bladluizen gesignaleerd op de kleine bietenplantjes.

De aankomende dagen doen we nog een stapje terug in tempratuur en krijgen we te maken met een gure noordwestenwind. De populatie-opbouw zal met lagere tempraturen langzamer gaan. Wanneer de tempratuur weer stijgt, zullen de bladluizen weer sneller vermeerderen.

De  viruspercentages vallen niet op elk perceel mee. Belangrijk is een goede selectie ter velde. Dat de selectie dit jaar een extra grote uitdaging is/ was doordat veel tulpen gelijktijdig in bloei zijn gekomen spreekt voor zich. Zorg dat uw gewas goed is beschermd tegen de opbouwende luizenpopulatie.

26 april 2019

Advies week 17:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn er op meerdere vangplaten luizen gevonden. Door de droogte zijn de vangplaten te Luttelgeest onder het stof komen te zitten waardoor er geen determinatie meer mogelijk was.

Nadat we de afgelopen week hogere tempraturen hebben gehad is de weersverwachting een stuk koeler voor aanstaande week. Neemt niet weg dat de luizen actiever worden! Een luizenpopulatie kan zich snel ontwikkelen: Vanaf het voorjaar kunnen de vrouwelijke exemplaren zichzelf ongeslachtelijk voortplanten, zijn levendbarend en baren vrouwelijke nakomelingen. Onder goede omstandigheden kan binnen enkele dagen de jonge luis ook weer nakomelingen produceren.  Een volwassen luis produceert circa 5 tot 8 nakomelingen per dag. 

Wanneer de bloemen eraf zijn is het tijd om Movento in te zetten tegen tulpengalmijt. Daarnaast heeft Movento ook een uitstekende werking tegen luizen. Wees er van bewust dat Movento pas werkzaam is na 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de groeiomstandigheden van de plant. Daarom is het verstandig om een luisbestrijdingsmiddel toe te voegen aan de pyrethroidebespuiting net na de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Sivanto Prime. Een van de kenmerken van dit product is de snelle aanvangswerking.

 

18 april 2019

Advies week 16:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week, is één luis gevonden in Nieuwe Niedorp. Op dit moment zijn er nog niet veel luizen gevangen, maar dit neemt niet weg dat de gevleugelde luizen er niet zijn. 

Nadat we afgelopen weekend nog een redelijke nachtvorst hebben gehad, wordt het zoals de verwachtingen voor de aankomende dagen zijn (zomers) warm. De nachttempraturen blijven hoog waardoor de luizen actiever (kunnen) worden.  

De eerste luizen zijn gevonden en nu de tulpen in bloei komen zullen deze aantrekkelijker worden. Bladluizen of andere insecten verspreiden potyvirussen. TBV behoort tot de familie van de potyvirussen. Vooral in de gele (en witte) tulpencultivars is het virus steeds moeilijker onder controle te krijgen. Wees hiervan bewust en voeg bij voorkeur een luisbestrijdingsmiddel toe aan de pyrethroïdebespuiting net voor de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Bariard.
12 april 2019

Advies week 15:

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn geen luizen gevonden. Er zijn wel veel andere insecten op de vangplaten aangetroffen. Dit is een gevolg van de warme periode van enkele weken terug waardoor veel insecten al vroeg actief zijn. Ook de gewasontwikkeling ligt een dag of 10 voor vergeleken met het relatief koude voorjaar van 2018.

Voor komende week is de verwachting dat na het weekend zowel de nacht- als de dagtemperatuur richting het einde van de week zullen toenemen. De eerst luizen zijn al gevonden en nu de eerste tulpen in bloei beginnen te komen zullen deze aantrekkelijker worden voor luizen. Wees hiervan bewust en voeg bij voorkeur een luisbestrijdingsmiddel toe aan de pyrethroïde bespuiting net voor de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Bariard.Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.