Producten

Luizenmonitoring bloembollen

Gedurende het seizoen houden wij u op de hoogte van de luizenvondsten in verschillende teeltregio’s in Nederland. Op basis van vangplaatellingen wordt wekelijks gemonitord wat de actuele luizendruk per locatie is. De vangplaten zijn geplaatst tussen het gewas op praktijkbedrijven met bloembollen als hoofdteelt. Welke locaties dat zijn is terug te vinden in onderstaande grafiek.

12 april 2019

Bij de analyse van de vangplaattelingen van afgelopen week zijn geen luizen gevonden. Er zijn wel veel andere insecten op de vangplaten aangetroffen. Dit is een gevolg van de warme periode van enkele weken terug waardoor veel insecten al vroeg actief zijn. Ook de gewasontwikkeling ligt een dag of 10 voor vergeleken met het relatief koude voorjaar van 2018.

Voor komende week is de verwachting dat na het weekend zowel de nacht- als de dagtemperatuur richting het einde van de week zullen toenemen. De eerst luizen zijn al gevonden en nu de eerste tulpen in bloei beginnen te komen zullen deze aantrekkelijker worden voor luizen. Wees hiervan bewust en voeg bij voorkeur een luisbestrijdingsmiddel toe aan de pyrethroïde bespuiting net voor de bloei. Dit kan bijvoorbeeld met Bariard.Deze luizenmonitoring komt tot stand door het wekelijks waarnemen van vangplaten in de verschillende teeltregio’s. Het overzicht geeft een algemeen beeld van de luizendruk per regio. Analyse van de vangplaten wordt uitgevoerd door De Groene Vlieg. De luizenmonitoring is een gezamenlijk initiatief van Bayer Crop Science en CAV Agrotheek.