Producten

Voorkom rupsenschade in fruit

Bespuiting met Xentari wordt actueel nu de dagtemperaturen oplopen en er meer bladmassa aanwezig is

Nu de temperaturen overdag oplopen en de fruitbomen zich verder ontwikkelen komt de bestrijding van de diverse rupsen in de fruitteelt in beeld. Voor een effectieve bestrijding met Xentari is het belangrijk dat er wordt gespoten op een zonnige dag met veel instraling zodat de rupsen actief zijn en vreten aan de groene delen. Door die vreterij krijgen ze de actieve bestanddelen van Xentari binnen waardoor de rupsen effectief worden bestreden.

Afb. 1 Vreterij Wintervlinder


Pas de behandeling toe als de rupsen nog jong zijn en de weersomstandigheden goed zijn. Jonge rupsen worden beter bestreden dan oude rupsen. Let de komende weken op goede omstandigheden en stel bespuitingen tegen de rupsen met Xentari niet te lang meer uit.

Afb. 2 Rups wintervlinder


Xentari bevat een van de meest effectieve bacteriestammen Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai stam ABTS-1857 welke beschikbaar is voor de fruitteelt door het brede toxineprofiel.  

 

Pas Xentari toe met een normaal watervolume. Het kan worden gemengd met andere middelen en de bespuiting kan dus worden gecombineerd met de schurftbestrijding. Afhankelijk van de druk van de diverse rupsen in de boomgaard is het advies om de bespuiting met Xentari na 7 dagen te herhalen.

 

Advies:

Xentari - dosering 0,1% met een maximum 1,2 kg/ha in peer en 1,5 kg/ha in appel

 

Voor de volledige etiketten van de hierboven genoemden middelen klik hier.

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik altijd eerst het etiket en de productinformatie.