Terug
Phytophthora-beheersing in trayplanten en wachtbedden
sluiten

Aardbeien en Kleinfruit Koerier juli 2023

BIO 1020 natuurlijk effectief tegen kevers en trips

  • Biologisch middel op basis van de schimmel Metarhizum anisopliae
  • Langdurig werkzaam op bodeminsecten, zoals taxuskever, aardbeibloesemkever, varenrouwmug, ritnaalden en tegen poppen van tripsen
  • Toegelaten in alle soorten kleinfruit en aardbeien
  • Laat geen residuen achter.

BIO 1020 bestaat uit gekookte rijstkorrels die teruggedroogd zijn en waarop de schimmel Metarhizum anisopliae is ge├źnt. Door de rijstkorrels in de bodem in te werken komen de sporen van de schimmel in aanraking met de verschillende stadia (eitjes, poppen en larven) van het insect. De schimmel tast het insect vervolgens zodanig aan dat deze sterft.

De aardbeibloesemkever is een klein dofzwart kevertje (3-4 mm) dat zich voedt met blad en stuifmeel. In het voorjaar zet de kever zijn eieren af in de bloemknoppen en steekt daarbij de bloemstengels net onder de bloem door. Hierdoor knikken de bloemstengels en gaan ze hangen.

Trips veroorzaakt alleen schade aan de vruchten, niet aan het blad. Aangetaste vruchten vertonen bruine zuigplekjes rondom de pit. Ook is een doffe glans op de vrucht te zien. Tripsen zijn vaak in de bloempjes, achter bloemblaadjes of stuifmeeldraden te vinden.

De varenrouwmug is een kleine zwarte vlieg van 3 tot 4 mm. Typisch zijn de antennes die zijn opgebouwd uit kleine bolletjes. Varenrouwmuggen houden van vocht, hoge temperaturen en organisch materiaal. Gewassubstraten bieden ideale omstandigheden voor hun larven. Deze zijn wit en lijken op kleine wormen. Ze voeden zich met organisch materiaal en plantendelen onder de grond.

+Colofon