Volgende
Onderzoek naar groene spuitschema's in aardbeien
sluiten

Aardbeien en Kleinfruit Koerier juli 2023

Lichte vorstschade in vroege bessen

,,We zijn tevreden met wat er hangt, maar het wordt dit jaar geen topper’’, zegt Anco van Garderen van Zachtfruit Schalkwijk B.V. bij de start van rode bessenoogst.

Met name het vroege ras Junifer – dat vanaf half juni wordt geoogst - heeft een flinke tik gehad van de nachtvorst tijdens Koningsnacht. ,,Er missen her en der wat bessen en ook zijn de trosjes iets kleiner dan we gewend zijn. Daardoor mis je toch al gauw vijf ton per hectare aan opbrengst’’, vertelt Anco.

Normaal gesproken trekt het bedrijf vanaf half maart regenkappen over de aanplant, waardoor het redelijk beschermd is tegen nachtvorst. Maar omdat het tot eind april erg nat was, zouden de daarvoor benodigde trekkers te veel schade aanrichten in de aanplant. 

Behalve door nachtvorst is er ook de nodige schade aangericht door de bessenglasvlinder. Volgens Van Garderen is deze plaag vooralsnog alleen met pyrethroïden te bestrijden, maar dat betekent wel dat natuurlijke vijanden dan ook worden gedood. ,,Een flink dilemma en een zeer lastige plaag dus, waarvoor we jaarlijks een behoorlijk deel van onze aanplant moeten vervangen.’’ 

Op de foto levert de Poolse Jolanda een volgeplukte doos bessen af bij oogstbegeleider Kaylee.

+Colofon