Jakob Molema heeft een akkerbouwbedrijf in Oude Pekela (Gr.). Op een areaal van 155 hectare verbouwt hij zetmeelaardappelen (50%), suikerbieten, wintertarwe, Parijse wortels, uien en hennep. Als neventak voert hij loonwerk uit voor derden, waaronder compost strooien en gewasbescherming.
Molema heeft inmiddels een seizoen gedraaid met de nieuwe Actor en is daar heel tevreden over.
,,Je kunt wel komen, maar de machine staat momenteel bij Dubex voor een paar kleine aanpassingen. We kunnen d’r dus niet samen omheen lopen.’’ Jakob Molema geeft door de telefoon maar vast aan dat zijn veldspuit niet ‘live’ te zien is op zijn bedrijf. Gelukkig zijn er wat foto’s van de Actor – die afgelopen seizoen op zijn bedrijf gemaakt zijn. Molema glimt wanneer ze op tafel komen. ,,We hebben ondertussen een heel seizoen met de machine gedraaid en de ervaringen tot dusver zijn goed’’, zo steekt de akkerbouwer van wal. ,,Dubex maakt degelijke en betaalbare veldspuiten waar we al jaren goede ervaringen mee hebben. Bovendien zit de fabriek hier vlakbij in Stadskanaal, waardoor we snel kunnen schakelen als er wat is. Ik zie daarom geen reden om wat anders te proberen‘’, zo geeft hij de keuze voor de nieuwe Actor aan.
Molema vertelt dat de machine behoorlijk wat completer is geworden dan z’n voorganger. Het eerste verschil is de spoorbreedte, die op 2,25 in plaats van 1,5 meter is gezet. ,,We wilden een stabiele machine waarmee je onder alle omstandigheden veilig het land op kunt. Dan moet je eigenlijk wel naar een spoorbreedte van 2,25 meter toe’’, vindt de akkerbouwer. Omdat de huiskavels slechts 80 meter breed zijn (en 1800 meter lang!), zijn er met een boombreedte van 42 meter maar twee rijpaden nodig in plaats van voorheen drie. ,,We kunnen dus met één keer heen en terug een volledig perceel spuiten.’’ Overigens heeft Molema de indruk dat het opbrengstverlies door rijpaden in de praktijk erg meevalt. ,,De ruggen naast de paden krijgen aanzienlijk meer licht, waardoor de opbrengst daar duidelijk hoger is. Ik denk zelfs dat het opbrengstverlies vanwege rijpaden bijna helemaal wordt gecompenseerd door deze meeropbrengst.‘’
Molema beschikt over een Dubex Actor met een boombreedte van 42 meter en een tankinhoud van 5500 liter. De machine is uitgerust met het WAVE (sleepdoek)-systeem waarmee 99% driftreductie kan worden behaald. Verder heeft de spuit automatische boomhoogte regeling (DBL+) en enkele dop schakeling (EDS).
Molema verwacht met zijn nieuwe veldspuit ook meer spuitbare uren - en daardoor ook de meest geschikte uren te kunnen pakken. ,,De werking van veel middelen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zo hebben we de afgelopen jaren wel geleerd. Met deze machine kunnen we – in combinatie met een BOS (Beslissing Ondersteunend Systeem, red.) – nog beter het optimale moment van spuiten bepalen, waardoor de effectiviteit van de bespuiting ook omhoog gaat.’’ Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de WAVE; het sleepdoek-systeem van Dubex dat gebaseerd is op twee doorzichtige schermen aan weerszijde van de spuitdoppen. Hiermee wordt niet alleen het percentage drift tot een minimum beperkt; ook verwacht Molema dat de bedekking van de gewassen (en onkruiden) met dit systeem beter is dan voorheen en dat de doseringen daardoor ook wel wat omlaag kunnen. ,,Afgelopen seizoen hebben we daar al wat mee geëxperimenteerd. Ik verwacht dat we bij de onkruidbestrijding met minimaal 10 procent in middel terug kunnen en mogelijk zelfs met 20 procent. Voor de ziektebestrijding verwacht ik ook flink terug te kunnen in middelengebruik, al willen we daar eerst nog wat meer ervaring mee opdoen.’’
Nog een voordeel van de WAVE is dat dit systeem in de hoogste DRT-klasse (Drift Reductie Techniek, red.) van 99 procent driftreductie is ingedeeld. Daardoor kunnen alle toegelaten middelen ermee gespoten worden. Als voorbeelden haalt Molema het aardappelherbicide Challenge en het bietenfungicide Spyrale® aan; twee bekende middelen waarvoor - langs oppervlaktewater bij een minimale teeltvrije zone - een DRT van minimaal 95 procent nodig is. ,,Ik verwacht dat er de komende jaren veel meer middelen komen met een hoge DRT-eis. Met deze machine zijn we daar in ieder geval op voorbereid.’’
Omdat de dopafstand van het WAVE-systeem slechts 25 centimeter is, kan er zeer dicht op het gewas worden gespoten. In combinatie met de schermen voor en achter de spuitdoppen ontstaat er nagenoeg geen drift. Volgens Molema werkt het systeem – in combinatie met automatische boomhoogteregeling (DBL+) – prima en gaat de spuitboom ‘zo strak als een scheermes’ over het gewas. Wel is het belangrijk om de schermen goed schoon te houden, waardoor er geen ongewenste middelen(resten) in de gewassen terechtkomen. Vooral wanneer er in granen wordt gespoten - waarbij de schermen juist iets in gewas moeten zakken om deze wat open te duwen – zijn schone schermen belangrijk om contaminatie te voorkomen.
Hoewel technische en economische motieven duidelijk overheersen bij de aanschaf van Actor, heeft Molema ook oog voor duurzaam en verantwoord werken. ,,Met de machine zijn hoe dan ook weer up-to-date en kunnen we middelen met een minimale impact op het milieu toepassen. Dus mochten er kritische geluiden vanuit de omgeving komen, dan kan ik in ieder geval uitleggen dat ik met de meest duurzame techniek van dit moment werk’’, zo besluit hij.