,,Een jaar of vijf geleden speelde het overgrote deel van de telers nog het liefst op safe met volledig chemische schema’s tegen meeldauw, Botrytis en bladvlekkenziekte. Maar nu zet een groot gedeelte van onze klanten vol in op duurzame schema’s met groene middelen en wordt chemie alleen ingezet als de ziektedruk te hoog wordt. We hebben, kortom, al een enorme slag gemaakt naar een duurzamere gewasbescherming.’’
Aan het woord is Sander de Pater, verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur. Hij benadrukt nog maar eens dat de inzet van biologische middelen tegen schimmels al lang niet meer in de kinderschoenen staat, maar op heel veel bedrijven een vaste plek in de spuitschema’s heeft verworven. Het gaat dan met name om toepassingen tegen (echte) meeldauw, Botrytis en bladvlekkenziekte. ,,Daar zijn volop mogelijkheden om met groene middelen de schimmeldruk onder controle te houden’’, zo vertelt hij.
Waar aanvankelijk vooral de grotere bedrijven met groene middelen aan de slag gingen, ziet De Pater nu ook de kleinere bedrijven er steeds meer naar overschakelen. ,,Dat is deels omdat afnemers steeds meer eisen stellen op het gebied van duurzame productie, maar zéker ook omdat de resultaten met groene middelen gewoon goed zijn. Daarnaast zien we dat er met (deels) groene schema’s aanzienlijk minder groeiremming optreedt; ook dat is een pluspunt dat we niet mogen onderschatten.
Verder vallen er steeds meer chemische middelen weg, waardoor er voor lastige schimmels zoals meeldauw op termijn geen sluitend chemisch spuitschema meer te maken is. Chemie wordt daarom steeds meer een noodmaatregel en groene middelen worden steeds meer de standaard binnen de gewasbescherming.’’
Sander de Pater is verkoopadviseur bij Vitelia Agrocultuur.
Met name in vaste planten is Serenade door zijn brede werking op schimmels een tamelijk vaste toevoeging geworden in de spuitschema’s, vertelt de verkoopadviseur. En ook in Prunus, Hydrangae en Quercus wordt het middel volop ingezet om echte meeldauw onder de duim te houden.
De Pater adviseert om te starten met Serenade wanneer de eerste schimmels worden verwacht. Voor de (stek)teelten binnen is dat min of meer het hele jaar, voor de buitenteelten vanaf april/mei. Belangrijk is om de spuitintervallen kort te houden (7 tot 10 dagen), zodat de planten voortdurend met middel bedekt zijn en de schimmels zo niet kunnen groeien. Verder raadt hij aan om een uitvloeier te gebruiken om een goede bedekking te garanderen.
Omdat Serenade maximaal negen keer per seizoen mag worden toegepast, moet er worden afgewisseld met andere biologische middelen. Ook is het volgens de adviseur altijd zinvol om aminozuren en bladmeststoffen bij te voegen om de groei en plantgezondheid te stimuleren.