Terug
DUURZAME ONKRUIDBESTRIJDING WORDT STEEDS GROTERE PUZZEL
sluiten

Boomteelt Koerier 2024

IK ZOU MEER WERK WILLEN MECHANISEREN OF AUTOMATISEREN

In de rubriek Jong & Ondernemend laten we jonge ondernemers in de land- en tuinbouw aan het woord. Hoe runnen zij hun bedrijf? Welke kansen en bedreigingen zien ze binnen hun vakgebied? En vooral: hoe zien zij de toekomst tegemoet? In deze aflevering: Rick Kloosterhuis (25) in Winschoten (Gr.).

,,Meer werk mechaniseren, automatiseren en misschien zelf robotiseren; op dat vlak zie ik nog wel mogelijkheden voor ons bedrijf’’, zegt Rick Kloosterhuis (25) in Winschoten. Sinds twee jaar is hij in loondienst bij het familiebedrijf Jan H. Kloosterhuis & Zoon, metals doel om later ook in de B.V. te participeren. ,,Voorlopig hou ik me vooral bezig met het landwerk en de techniek daaromheen. Dat vind ik mooi en daar wil ik eerst maar eens een aantal jaren ervaring in opdoen.’’

Wanneer wist je dat je in het bedrijf wilde stappen?

,,Dat wist ik al van jongs af aan. Ik ging altijd met m’n vader mee en zat al heel vroeg op de trekker. Dat ik een landbouwopleiding zou gaan doen, stond dus al vroeg vast. Omdat er destijds geen boomteeltopleiding bij ons in de buurt actief was, heb ik de richting akkerbouw in Groningen gevolgd. Het ging daar vooral over aardappelen, graan en bieten, maar gelukkig kon ik wel stage lopen bij een boomteeltbedrijf in de regio.Op dit moment hou ik me vooral bezig met het praktische werk. Ik ben dus vooral op het land, in de schuur en in de koelcel te vinden. Verder ben ik ook wel een techniekman: machines aanpassen en verbeteren vind ik mooi werk!’’

Hoe zijn de afgelopen jaren gegaan?
Wat viel mee en wat viel tegen?

,,In het begin was het wel even wennen om als beginner als tussen de oudere en meer ervaren werknemers te lopen. Soms moet je beslissingen nemen, terwijl je weet dat je degene bent met de minste ervaring. Gelukkig verloopt de samenwerking met onze werknemers goed en wordt mijn rol binnen het bedrijf ook geaccepteerd. Verder ben ik blij dat ik goed met mijn vader Erik overweg kan. Dat is toch wel een belangrijke steun om langzaam maar zeker mijn stempel op het bedrijf te kunnen drukken.’’

Wat is er veranderd sinds je in het bedrijf zit?

,,Eigenlijk nog niet zo heel veel. Ik ben vooral aan het leren hoe alles hier werkt. We voeren een zeer breed assortiment aan bomen en struiken waarvoor allerlei eisen en registraties gelden. Dat is al met al best complex. Ook het plannen van alle werkzaamheden is best wel een Opgave; we willen immers altijd snel en flexibel kunnen leveren.’’

Waar wil je de komende jaren naar toe met het bedrijf?

,,Ik zou nog wel wat meer werk willen mechaniseren of automatiseren, waardoor we minder afhankelijk worden van personeel. Daar hebben we vorig jaar al een aardige slag mee gemaakt met de aankoop van een sorteermachine voor o.a. meidoorns, eik en prunus. Als dat technisch goed blijft lopen, zouden we het sorteerwerk dat we nu in onze vestiging in Hongarije uitvoeren, misschien weer terug kunnen halen naar onze thuisbasis in Winschoten. In Hongarije wordt de arbeid namelijk snel duurder en ook de transportkosten ernaartoe rijzen de pan uit. Bovendien duurt het meestal zo’n week voordat de planten gesorteerd weer terug zijn in Winschoten. Als we dat hier machinaal kunnen doen, dan kunnen we hoe dan ook veel sneller en flexibeler leveren.’’

Wat zie je als grootste uitdagingen - of knelpunten - voor de komende jaren?

,,Dan denk ik als eerste aan de beschikbaarheid van boom-zaden, zoals eik, beuk, meidoorn, kers en esdoorn. Het meeste zaad komt uit Duitsland, maar de leveranciers leveren. Dat heeft vooral te maken met het tekort aan arbeidskrachten - zaad plukken is namelijk handwerk - maar ook vanwege het steeds extremere klimaat, waardoor er steeds minder zaad wordt gevormd en de kwaliteit ervan ook vaak minder is. De situatie is onderhand zo zorgelijk dat het zomaar kan zijn dat we de komende jaren terug moeten in ons areaal eik en beuk. Een andere zorg is de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Hoewel we er alles aan doen om via grondverbetering, slimme bemesting en toepassing van biomiddelen en biostimulanten onze gewassen gezond en vitaal te houden, blijven er ook chemische middelen nodig om ziekten en plagen in noodgevallen te kunnen bestrijden. Als je heel seizoen hard werkt om topgewassen te kweken en er komt toch een ziekte of plaag in, dan wil je daar toch gewoon iets tegen kunnen doen?"

Hoe zie je de toekomst tegemoet?

,,Ik denk dat we het als bedrijf best goed voor elkaar hebben. We zitten hier op een mooie zand-op-veen grond waar we na regenachtig weer toch al vrij snel weer terecht kunnen. Daarnaast hebben we hier nog genoeg mogelijkheden om grond uit te ruilen om problemen met aaltjes en andere grondgebonden ziekten voor te blijven. Verder beschikken we over een grote koelcel en hebben we een redelijk compleet assortiment waarmee we onze klanten snel en breed kunnen bedienen. Daarmee zijn we denk ik al aardig voorbereid op de toekomst.

Verder verwacht ik dat mijn broer Mark - die nu nog op school zit - over een paar jaar ook in het bedrijf zal deelnemen. Hij is net iets meer van de handel, ik wat meer van het praktische werk. Dat kan dus wel eens goed matchen.’’

Tot slot: wat vind je het mooiste aan je vak?

,,Blijf positief, want daar haal je energie uit. Kijk naar de mooie dingen die buiten en op je bedrijf gebeuren. We maken met z’n allen een mooi en gezond product. En je bent eigen baas. Dat is toch prachtig?’’

+Colofon