,,Veel middelen tegen spint zullen de komende jaren van het toneel verdwijnen. We moeten daarom vlot werk maken van een bestrijdingsstrategie waarbij de inzet van alternatieve en biologische middelen centraal staat.’’ Dat zegt Nico van Geest, fruitteelt specialist bij Agrifirm. In hun nieuwe strategie staan minerale olie, Flipper en Siltac SF centraal.
Nico van Geest is specialist fruitteelt bij Agrifirm.
,,De laatste jaren zien we een gestage toename van spint. Niet alleen in appel, maar ook in peer. Maar hoe dat komt, is nog steeds niet helemaal duidelijk.’’ Nico van Geest geeft in een paar zinnen weer hoe moeilijk grijpbaar het spintprobleem in de fruitteelt is. Langere en hetere zomers? Niet genoeg natuurlijke vijanden? Het zijn volgens hem gedeeltelijke verklaringen voor de opkomst van spint, maar het ‘complete plaatje’ met alle oorzaken ontbreekt vooralsnog.
Feit is dat de noodzaak om spint beheersbaar te houden de komende jaren alleen maar groter zal worden. Daar komt bij dat er steeds minder middelen tegen spint beschikbaar zijn – en dan met name de sterkere (correctie-)middelen. ,,Om voorbereid te zijn op de toekomst zullen we een strategie moeten gaan volgen die minder afhankelijk is van chemie en meer gebruikt maakt van biologische middelen in combinatie met natuurlijke vijanden. Of anders gezegd: we moeten naar een toekomstbestendige spintbestrijding – met middelen die een lagere impact hebben op het milieu’’, zo stelt de adviseur.
Zodra spint aan bladeren zuigen beschadigen ze de cellen. De bladeren drogen hierdoor uit en krijgen een bruine gloed. Bij een zware aantasting neemt de vitaliteit van de boom af, komen de vruchten moeilijker op kleur en vermindert de kwaliteit van de nieuw gevormde knoppen.
Vanuit het Expertiseplatform Fruit & Vruchtbomen doet Agrifirm al meerdere jaren onderzoek naar mogelijkheden om spint middels een ‘alternatieve, minder belastende strategie’ te beheersen. Binnen deze strategie staan minerale olie en het biologische middel Flipper (+ Dynex) centraal – in afwisseling met Siltac® SF. ,,De afgelopen jaren hebben we gezien dat we met deze middelen – en met hulp van natuurlijke vijanden zoals roofmijten – de spint beheersbaar kunnen houden. Voorwaarde is wel dat je vroeg begint met de bestrijding en er vervolgens goed bovenop zit. Alleen in noodgevallen, wanneer de druk echt te hoog wordt, is dan nog een correctie-middel nodig’’ , zo geeft Van Geest de resultaten weer.
Van Geest controleert een rij appelbomen op spint-eieren. ,,Dit jaar zien we opnieuw vrij veel eieren – met name op percelen die al langer kampen met spint. Vroeg starten met minerale olie is belangrijk: alle eitjes die daardoor niet uitkomen betekent winst verderop in het seizoen’’
De tweede bespuiting is met Flipper (+ Dynex). Het optimale tijdstip hiervoor is kort voor de bloei – meestal rond half april. ,,In dat stadium zijn de jonge, actieve mijten doorgaans het meest gevoelig voor Flipper’’, aldus Van Geest. Verder is belangrijk dat het middel solo wordt toegepast en dat de spuittechniek zodanig op orde is dat alle spint ook echt geraakt wordt.
Van Geest benadrukt nogmaals dat het nieuwe systeem prima werkt, maar begrijpt ook dat telers correctiemiddelen als Cantack, Movento of Batavia achter de hand willen houden. Daar tegenover zet hij echter de vraag: hoe lang hebben we die correctiemiddelen nog? En ook: moet je net zo lang wachten met het toepassen van alternatieve strategieën totdat het echt móet? ,,Beter is om er nú mee te leren werken en er vertrouwen in te krijgen. In mijn ogen is de enige toekomstgerichte optie: je moet ermee aan de slag.’’