Ed Molkenboer (links) is bedrijfsleider bij potplantenkwekerij Mondo Verde in Rijsenhout (N-H. Het bedrijf is gespecialiseerd in het opkweken van groene kamerplanten afkomstig uit Aziƫ (met name China) en Zuid-Amerika. De belangrijkste teelten zijn Ficus ginseng en Pachira aquatica. Tom Vos (rechts) is account manager bij tuinbouwtoeleverancier Gebr. Eveleens B.V.
Het bedrijf Mondo Verde is gespecialiseerd in het opkweken van groene kamerplanten. Hoofdteelt is de Ficus ginseng, ,,een mooie plant, maar ook relatief gevoelig voor plagen als trips en wolluis'', zegt bedrijfsleider Ed Molkenboer. Sinds vorig jaar zet hij hiertegen een combinatie van Batavia en Flipper in.
Het is een bijzonder gezicht: de met de hand getimmerde paletkratten die werkelijk barstensvol zitten met plantmateriaal. Behalve Ficus en Pachira – de twee hoofdteelten op het bedrijf – staan er ook grote hoeveelheden Yucca's, Sanseveria's en ander exotisch plantmateriaal. We zijn met Ed Molkenboer en Tom Vos van tuinbouwtoeleverancier Gebr. Eveleens in de quarantaineruimte voor plantmateriaal, die zorgvuldig afgescheiden is van de rest van de kwekerij. Pas na controle van de NAK kan het plantmateriaal de kwekerij in. ,,Bijna alles wat hier staat is afkomstig uit het zuiden van China. Het wordt daar opgekweekt door lokale boeren die allemaal hun eigen specialisatie hebben'', vertelt Ed Molkenboer terwijl hij een paar samengebonden wortels van de Ficus ginseng uit een krat haalt. ,,Het duurt minimaal vijftien jaar voordat zich zulke wortels hebben gevormd. Daarna wordt er een kleinbladige Ficus Microcarpa op de wortels geënt en snoeien ze die in de vorm van een Bonzaï-boompje. Vervolgens komt het hiernaartoe en maken wij er in ongeveer twaalf weken een hele mooie kamerplant van'', zo legt hij in het kort het productieproces uit.
Het overgrote deel van het plantmateriaal komt uit China.
Ficus meest gevoelig
Van alle groene kamerplanten die Mondo Verde opkweekt is de Ficus ginseng een van de meest gevoelige. Naast de citrusspint zijn vooral trips en wolluis twee 'lastige klanten', die goed in de gaten moeten worden gehouden. De aanwezigheid van trips op het bedrijf hangt volgens Molkenboer nauw samen met het aangevoerde plantmateriaal. ,,Het is altijd weer de vraag wat er na zo'n lange reis in zeecontainers aan plaagdruk meekomt uit China. Dat blijft een factor die we zelf niet echt de hand hebben. Eigenlijk moeten boeren daar een week voordat het plantmateriaal op transport gaat een keer spuiten tegen trips. Maar goed, dat gebeurt dus niet altijd...'', zo weet de bedrijfsleider inmiddels uit ervaring.
Ook de wolluis kan een flinke plaag worden in Ficus, met name in de warme zomermaanden. In een overstaand restpartijtje dat eigenlijk al weg had moeten zijn, vindt Molkenboer na een tijdje zoeken een paar van deze witte, gepoederde exemplaren. ,,Hoe ouder de planten worden, hoe eerder de luis erin komt. Deze planten moeten we nog maar een keer terugknippen en nog een keer spuiten. Dan komt het nog wel weer goed'', zegt hij.
Batavia en Flipper
Over de optimale bestrijding van plagen zoals trips en luis spart Molkenboer regelmatig met Tom Vos. Hij is wekelijks op het bedrijf aanwezig en fungeert dan vooral als vraagbaak.
Om zowel trips als wolluis goed onder de duim te houden past het bedrijf sinds vorig jaar een combinatie van Batavia en Flipper toe. Volgens Vos zijn het middelen die elkaar prima aanvullen op beide plagen. ,,Het middel Batavia wordt opgenomen in de plant en moet daarbij voor de nodige duurwerking zorgen op zowel trips als luis. Flipper moet het juist hebben van z'n contactwerking en kan hierdoor de wolluis nog een extra tik geven'', legt hij uit. Als tankmix wordt 75 ml Batavia en 0,75 l Flipper (met 100 liter water) aangehouden. Deze combi wordt grofweg om de twee weken in gezet. Hoewel de ervaringen nog niet erg uitgebreid zijn, is Molkenboer tot dusver erg tevreden over de resultaten. ,,Zowel trips als wolluis worden er prima mee betreden, dus wat mij betreft houden we deze combinatie er nog heel lang in.''
Klik op een van de onderstaande logo's voor meer product informatie en/of aanbevelingen: