Terug
‘Corona leidt tot meer aandacht voor vers voedsel’
Volgende
Download of vraag hier de poster Schadelijke Bodeminsecten aan
sluiten

Vollegrondsgroenten Koerier 2021

'De oplossingen liggen in het platform'

,,Ik vind het fantastisch dat het spruitenplatform op mijn bedrijf ligt! Alle kennis komt hier samen. Van fabrikanten, van teelspecialisten en van telers. Mooier kun je het toch niet krijgen?'' Aan het woord is Kasper Kleijwegt uit Mijnsheerenland.

De spruitkoolteler is 'uitvoerder en enthousiast meedenker' op het spruitenplatform, dat pal achter zijn bedrijf ligt. Hij vindt het een geweldige prestatie dat zoveel partijen zich aan het platform hebben verbonden. ,,Zeker 80 procent van alle spruitkooltelers zijn aangesloten en ik verwacht dat dit nog wel verder groeit. Voor een tientje per hectare zit je erin. Dat is toch gewoon een fooi?! Met een landelijk areaal van zo'n 2500 hectare spruitkool kunnen we dan echt een heleboel zaken onderzoeken.''

Behalve voor een groot aantal gewasbeschermingsproeven – waaronder diverse spuitschema's tegen koolwittevlieg, is er ook plaats ingeruimd voor het Topsector-project 'Duurzame spruitkoolteelt', dat voor de helft met overheidsgeld wordt gefinancierd. ,,Daarin kijken we wat verder naar de toekomst van de spruitenteelt. Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk telen? En welke wegen moeten we daarvoor inslaan? Een belangrijke onderdeel van het platform, om na 2030 ook nog toekomstproof te zijn'', aldus Kleijwegt. 

 
+Colofon