Terug
‘Insectenbeheersing in spruiten wordt een steeds grotere opgave’
Volgende
‘Samenwerking tussen veredeling en gewasbescherming biedt kansen’
sluiten

Vollegrondsgroenten Koerier 2023

Ruim aandacht voor uien en wortelen op proevenplatform Lelystad

Bayer heeft dit jaar opnieuw een Akkerbouw Platform aangelegd bij WUR (PPO) in Lelystad. Op het platform zijn alle belangrijke akkerbouwgewassen vertegenwoordigd, waaronder uien en peen. Crop Advisor Stefan van Heist vertelt welke proeven er in deze twee gewassen worden uitgevoerd.

Stefan van Heist is Crop Advisor Vollegrondsgroenten en uien bij Bayer

,,We hebben de afgelopen weken behoorlijk ons best moeten doen om de uien een beetje netjes boven te krijgen’’, zegt Stefan van Heist terwijl hij door de uienproeven loopt. Er is  beregend en geschoffeld om de harde korst enigszins te breken. Maar dan nog hebben de uien het niet makkelijk gehad, zo is duidelijk te zien. Niettemin lijken de plantjes nu (begin juni, red.) redelijk compleet boven te komen. ,,Nu is het zaak om ze met dit schrale weer aan de groei te krijgen. Ik denk dat we de beregeningshaspel binnenkort wel weer nodig hebben’’, zo blikt hij alvast vooruit. 

Proeven

In de uien zijn een tweetal proeven aangelegd. De eerste is een fungicidenproef, waarbij de focus vooral is gericht is op de bestrijding van bladvlekkenziekte en Stemphylium. Van Heist licht toe: ,,Volgend jaar introduceren we een nieuw fungicide in uien. Deze zou – wat ons betreft – de opvolger moeten worden van Luna Experience, dat na volgend seizoen komt te vervallen. Uit eerdere proefjaren weten we inmiddels dat dit nieuwe middel een zeer goede werking heeft tegen bladvlekken en Stemphylium – en daarop ook zeker zo goed scoort als Luna Experience. In deze proeven willen we dat graag nog een keer bevestigen en aan onze bezoekers laten zien.’’

De tweede proef in uien is vooral bedoeld om het effect van Rudis en Serenade (en een combi van beide) tegen Fusarium te testen. ,,Dit doen we dit jaar op meerdere proeflocaties en ook nog eens bij een tiental Flevolandse akkerbouwers op praktijkschaal (zie ook pagina 5). Doel is om een zo breed mogelijk beeld krijgen van deze middelen - en vooral om te kijken welk extra voordeel we uit de combinatie van Rudis en Serenade kunnen halen.’’ Voor de proef op het platform zijn acht verschillende uienrassen ingezaaid, zodat ook (eventuele) verschillen in tolerantie voor Fusarium tot uiting kunnen komen.

Op het wortelproefveld (rassen: Nerac, Caribou en Catania) is vlak voor het zaaien Serenade (tegen Pythium) en Verango (tegen aaltjes) toegepast. Gedurende het seizoen worden er diverse schema’s met o.a. Rudis en Serenade en de opvolger van Luna Experience toegepast.  ,,Doel is vooral om de mogelijkheden van Serenade binnen chemische schema’s te onderzoeken, maar ook om de toegepaste schema’s met elkaar te bespreken. Natuurlijk willen op het platform onze eigen middelen laten zien, maar nóg belangrijker is de discussie met teeltadviseurs en -specialisten. Uiteindelijk moeten we toe naar schema’s die duurzaam, praktisch én ook houdbaar zijn. Voor dié discussies is het platform de perfecte plek‘’, zo besluit Van Heist.

+Colofon