Landbouwbedrijf Ormel in Bruinehaar (Ov.) schafte afgelopen zomer een nieuwe CHD-veldspuit – type FG 7300 – aan. Ze hadden al een F7000 uit 2016, waardoor de capaciteit in één klap meer dan verdubbelde. ,,Goede spuitmomenten zijn soms erg schaars. Met deze twee machines hebben we een grote slagkracht. Vooral in lelies kan dat van groot belang zijn'', zo motiveert Rob Ormel de aanschaf.
Met twee moderne veldspuiten van 7700 en 7000 liter beschikt de VOF Ormel over een grote slagkracht tijdens het spuitseizoen. Het bedrijf teelt jaarlijks zo'n 300 hectare aan akkerbouwgewassen en 80 hectare lelies.
Gerrit, Henk, Jilles, Coen, Hans, Rob... Er komen nogal wat namen voorbij wanneer de VOF Ormel uit de doeken wordt gedaan. ,,Ja, we zijn een echt familiebedrijf met twee vaders en vier zonen. Allemaal hebben we zo onze eigen kwaliteiten en taken, maar uiteindelijk zijn we samen verantwoordelijk voor het resultaat'', vertelt Rob Ormel tijdens een kop koffie in de bedrijfskantine. Naast een melkveebedrijf met 110 melkkoeien is er een akkerbouwtak van rond de 300 hectare en wordt er op contract zo'n 80 hectare lelies geteeld.
Rob is samen met zijn broer Hans verantwoordelijk voor de gewasbescherming en daarvoor hebben ze twee getrokken veldspuiten ter beschikking. De nieuwste aanwinst dateert van afgelopen zomer: een CHD FG 7300. ,,Een 39 meter brede machine met 7700 liter tankinhoud, 650 liter schoonwatertank, luchtondersteuning, sectie-aansturing op 50 centimeter, automatische boomhoogteregeling en een volautomatisch reinigingssysteem'', somt Rob de meest in het oog springende onderdelen maar vast op.
De belangrijkste reden om er een tweede veldspuit bij te kopen is de extra slagkracht. Rob vertelt dat het bedrijf elk jaar zo'n 70 verschillende percelen in bewerking heeft, waarvan enkele op 20 tot 25 kilometer afstand. ,,We hebben dus behoorlijk wat transporttijd en ook het telkens in- en uitklappen van de spuit loopt al gauw in de uren. Met twee getrokken spuiten komen we verder dan met één nog grotere zelfrijder, want die is hier gewoon net te onhandig.'' Verder telen ze jaarlijks een flink blok aardappelen (150 ha) en lelies (80 ha). ,,Allebei gewassen waar de timing van de bespuitingen nauw luistert'', weet Rob. Met name in de lelieteelt is het belangrijk om de best mogelijke spuitmomenten maximaal te benutten. ,,Soms zijn dat maar één of twee dagen over een langere periode en dan moeten we eigenlijk het hele areaal kunnen spuiten. Met de huidige twee veldspuiten lukt dat.''
Omdat beide veldspuiten voor alle teelten worden ingezet, wordt er ook behoorlijk veel gewisseld met middelen. Het automatische spoelprogramma (Tank Control) is daarom onmisbaar voor het bedrijf. ,,Wat je 's ochtends in de aardappelen spuit wil je 's middags niet in de lelies hebben, zowel wettelijk gezien alsook met het oog op gewasschade. Met Tank Control weet je vrijwel zeker dat er geen ongelukken gebeuren'', aldus Rob.
Nog een mooie optie op de spuit is de sectie-aansturing per 50 centimeter, ofwel per twee spuitdoppen. Hiermee wordt de overlap van spuitmiddelen tot een minimum teruggebracht. In combinatie met de luchtondersteuning verwacht Rob hier uiteindelijk zo'n 15 tot 20 procent aan middelen mee te kunnen besparen. ,,Afgelopen zomer hebben we al regelmatig 10 tot 20 procent van de adviesdoseringen afgehaald en dat ging prima. Als we dat zonder gevolgen vol kunnen houden, dan scheelt ons dat jaarlijks €30.000 tot €40.000 op de spuitmiddelenrekening.''
Minder overlap leidt ook tot minder spuitschade, zo verwacht Rob. Vooral bij de onkruid- en virusbestrijding in lelies loert dat gevaar. ,,Maar met deze nauwe sectie-aansturing is de kans op schade zo goed als nul.''
Door het grote aantal teelten op het bedrijf wordt er veel gewisseld van middel. Een volautomatisch spoelprogramma (Tankcontrol) is daarom onmisbaar, vindt Rob Ormel.
Met alle aanwezige technieken – luchtondersteuning, doppen op 25 centimeter, verlaagde spuitboom en 50% driftreducerende doppen – bereikt de nieuwe veldspuit een driftreductieklasse van 97,5 %. ,,Daarmee kunnen we voorlopig alle benodigde middelen gebruiken en hopen we qua regelgeving weer een flink aantal jaren vooruit te kunnen'', zegt Rob.
Hij benadrukt dat de nieuwe technieken vooral economisch en landbouwkundig iets op moeten leveren, maar erkent dat duurzamer werken – waar een moderne veldspuit als deze zeker aan bijdraagt – wel steeds belangrijker wordt. ,,Als lelieteler liggen we sowieso al wat vaker onder een vergrootglas. Het is dan extra belangrijk om de zaken op alle vlakken goed voor elkaar te hebben. Met deze spuit is dat zeker het geval.''
Met luchtondersteuning kan flink op middelen worden bespaard. ,,Alleen al daardoor betaalt het systeem zichzelf vlot terug'', aldus Rob.