Terug
'Laat je niet verrassen door luizen en kevers'
Volgende
'Vroeg spuiten tegen luizen wordt beloond'
sluiten

Suikerbieten Koerier 2020

'Nog nooit zoveel zwarte bonenluizen gezien!'

Maik Verwer heeft een akkerbouwbedrijf in Kraggenburg (Fl.), Hij verbouwt pootaardappelen, suikerbieten, peen, wintertarwe en zaaiuien.

,,Eigenlijk was ik niet anders gewend dan dat de opkomst van de bieten min of meer vanzelf ging. Luizen of andere insecten, daar hadden we hier vrijwel nooit last van. Het was dus wel even schrikken toen afgelopen voorjaar het gewas helemaal zwart kleurde van de luis. Zoveel zwarte bonenluis had ik nog nooit gezien; ik wist niet wat ik zag!

 

Samen met adviseur Bauke Lettinga van Van Iperen zijn we de bietenpercelen grondig nagelopen. Op een aantal plekken waren de bietenplantjes al bijna verdwenen, dus er moest ook meteen wat gebeuren. Daarom hebben we besloten om eerst een pyrethroïde te spuiten en een week of twee later 0,2 l/ha Calypso. Dit laatste was ook echt nodig, want bij de eerste bespuiting was het erg lastig om de luizen goed te raken.

Normaal gesproken ben ik trouwens niet zo happig op het spuiten van insecticiden. En als ik het doe, dan probeer ik de schadedrempel erbij te betrekken. Maar in dit geval heb ik daar niet naar gekeken; afwachten was gewoon geen optie.

 

Al met al heeft Calypso prima gewerkt. Veruit de meeste zwarte bonenluis hebben we op kunnen ruimen, al was dit voor een aantal plantjes al te laat; her en der hebben we toch wat plantuitval gehad. Of dit van invloed is geweest op de opbrengst, durf ik niet te zeggen. Misschien is het gecompenseerd doordat we afgelopen voorjaar – uit voorzorg – al een paar procent meer zaaizaad hebben gebruikt dan normaal...

 

Gele plekken in het gewas door bietenvergelingsvirus hebben we hier niet of nauwelijks gezien. Het lijkt er dus op dat we de luizen (die het virus overbrengen, red.) goed hebben aangepakt.

 

De belangrijkste les voor komend seizoen is: eerder monitoren, zodat we snel in kunnen grijpen tegen luizen! De winter is zacht geweest, dus de luizen hebben prima kunnen overleven. Dan weet je als boer wat er kan komen. We hoeven ons dus niet nog een te laten verrassen.

 

Terugblikkend vind ik het eeuwig zonde dat de neonic's verboden zijn. Daarmee konden we met een heel klein beetje werkzame stof zo'n beetje alle schadelijke insecten uit het jonge bietengewas houden. Met het spuiten van insecticiden is zowel het milieu als de boer niet gebaat. Maar goed, we zullen het met de nieuwe realiteit moeten doen.''

+Colofon