Terug
Prima resultaten met biologische bestrijding
Volgende
Er moet meer kennis de kas in
sluiten

uitgave juni 2018

Glastuinbouw Koerier 2018

Correctie tegen spint blijft zo af en toe nodig

,,We komen op ons bedrijf een heel eind met biologische bestrijders. Maar af en toe blijft een chemische correctie tegen spint noodzakelijk'', zegt Wim de Kreek van de gelijknamige komkommerkwekerij in 's-Gravendeel (Z-H). Dit voorjaar gebruikte hij voor het eerst Cantack. ,,Dat heeft prima gewerkt en de bio is ook nog eens redelijk goed overeind gebleven.''

Wim de Kreek is bedrijfsleider op de komkommerkwekerij van zijn ouders (Kwekerij de Kreek) in 's-Gravendeel (Z-H). Het bedrijf teelt 1,6 hectare hogedraadkomkommers. De afzet verloopt via de veiling in Mechelen (Bel.).

,,Eigenlijk is het tot nu toe vrij rustig geweest qua ziekten en plagen. Alleen tegen spint hebben we even wat steviger op moeten treden'', zegt Wim de Kreek tijdens een rondgang door de kas. Het bedrijf is scherp op schadelijke insecten en probeert de plaagdruk van meet af aan zo laag mogelijk te houden. Dat begint al bij de schoonmaak in de winter, waar het familiebedrijf veel aandacht aan besteedt. Ook zijn dit jaar voor het eerst plaklinten boven in de kas geplaatst om vliegende insecten meteen te grazen te nemen. In hoeverre dit bijdraagt aan het onder controle houden van plagen, vindt Wim lastig te zeggen. ,,Maar kijk, ze zitten in ieder geval al aardig vol'', zegt hij, wijzend op de behoorlijke 'gespikkelde' linten.

Biologie staat voorop

Biologische bestrijding neemt een belangrijke plek in op het bedrijf. Dat begint eind januari - drie weken na de start van de teelt - met het uitzetten van Swirskii tegen trips en witte vlieg. Om de roofmijt actief te houden wordt tot eind mei stuifmeel verblazen. Ook wordt er al vroeg Amblyseius californicus uitgezet om de eerste spintjes weg te vangen. De 'echte' spintbestrijding gebeurt met Phytoseiulus, ,,maar die is door het relatief zonnige weer wat minder actief geweest dan nor-maal. Hierdoor heeft spint - die juist wél van zon houdt - flink de kans gekregen om zich te ontwikkelen'', aldus De Kreek. Gevolg was dat er begin mei op meerdere plekken in de kas wat planten geel werden. ,,Toen hebben we besloten om meteen maar een volvelds correctiebespuiting uit te voeren.''

Dit jaar heeft het bedrijf voor het eerst voor Cantack gekozen. Deels ter afwisseling van middelen, maar deels ook omdat De Kreek het idee heeft dat gangbare alternatieven niet altijd even goed meer werken. Over de resultaten met Cantack - dat zowel de volwassen spint als de eitjes doodt - is de bedrijfsleider dik tevreden. ,,De gele planten zijn weer helemaal vers groen geworden en spint heb ik tot dusver nog niet kunnen vinden.'' Ook de biologie is naar zijn inschatting redelijk goed op peil gebleven, al heeft hij een week na de bespuiting voor de zeker-heid toch maar een 'extra legertje' Phytoseiulus ingezet ter verversing van de populatie.
De Kreek verwacht dat de éénmalige inzet van Cantack voldoende is om het eind van de teelt (eind juni) te halen.
+Colofon